FILM O ONE DIRECTIONU

Hoćemo li ih se sjećati za koju godinu?

29.08.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Film o teen senzaciji 'One Direction: This Is Us' konačno je stigao i u domaća kina

Posteri britansko-irskog boy bandaOne Direction u ovom trenutku nalaze se u sobama tinejdžerica od Londona pa do Mexico Cityja, a svi su poludjeli za ovim mlađahnim momcima koji su pokorili i SAD, što nije pošlo za rukom nijednom bendu s Otoka (upisani su i u Guinnessovu knjigu rekorda kao prvi britanski bend koji je uspio doći direktno na prvu poziciju američke Billboard ljestvice sa svojim albumom 'Up All Night').

1D-mania trese svijet, a nije zaobišla ni naše krajeve.


'Moj omiljeni član benda je Niall. Sviđa mi se jer ima malo čudan smijeh kao i ja, plave oči, sladak je i dobar. Već dvije sam godine fan One Directiona. Naravno da ću ih slušati i dalje, a bilo bi super kad bi došli u Hrvatsku. Voljela bih ih vidjeti uživo', rekla je uzbuđena Dora Rebeka Kunštić (15) koja je s prijateljicama bila na pretpremijeri filma.

Tinejdžerska je publika, iako vrlo odana, promjenjive naravi, pa ne čudi to da su karijere glazbenika koji ciljaju na njih često kratkoga vijeka.  Ali zato se, dok su na vrhuncu popularnosti, koristi svaki trenutak, a nakon lutaka s njihovim likom, majica, školskih torba, bilježnica, pa i parfema, stiže film 'One Direction: This Is Us' koji potpisuje slavni Morgan Spurlock, zaslužan za odlične filmove 'Superveliki ja' i 'Najveći film ikada prodan', u kojima se na svoj specifičan način pozabavio ozbiljnim temama o 'zdravoj' hrani u restoranima McDonald'sa i prikrivenom marketingu u filmovima.

Premda su neki očekivali da će u svojoj maniri beskompromisnog redatelja iz drukčijeg kuta prikazati najpopularniju teen senzaciju današnjice, Spurlock je igrao na sigurno.

Petorica, ruku na srce, nimalo iritantnih momaka, za koje su u dokumentarcu novinari NME-ja i Guardiana priznali da imaju nekakvu rockvibru i tračak buntovništva što ih izdvaja iz mase sličnih bendova, otkrili su u tom filmu, mješavini koncertnog filma i dokumentarca, ponešto o sebi.

Mogli smo vidjeti mjesto na kojem se Harry Styles prvi put poljubio, pekaru u kojoj je nekad radio, njegovu mamu Anne kojoj slavni sin jako nedostaje kad je na turneji, a medijski najeksponiraniji član 1D-a je iskreno priznao i da mu slava katkad dojadi dodavši da ipak prevlada ljubav prema glazbi. Zayn, koji kao i ostali dečki dolazi iz obične radničke obitelji, veliki je fan grafita, a svojoj je majci i sestrama od zarađenog novca kupio kuću. Od slavnih gostiju u filmu se pojavljuju Christiano Ronaldo, komičar Chris Rock i redatelj Martin Scorsese s 13-godišnjom kćeri Francescom, fanom One Directiona.

Koncertno-dokumentarni film o petorci koja je u kratkom roku poharala svijet sniman je na velikoj svjetskoj turneji Take Me Home u sklopu koje su održali i dva rasprodana koncerta u areni Foro Sol, koja ima kapacitet 50 tisuća posjetitelja, u Mexico Cityju.

Niall, Liam, Harry, Louis i Zayn karijeru su započeli u 'The X Factoru', a premda su završili na trećem mjestu, lukavi lisac Simon Cowell uzeo ih je pod svoje – a ostatak je povijest. Svoju veliku popularnost, osim Cowellu, duguju društvenim mrežama jer upravo ta odsutnost posrednika u komunikaciji čini jačom njihovu povezanost s fanovima.

Hoćemo li se za nekoliko godina uopće sjećati ove petorice momaka? Teško je dati odgovor na to pitanje jer su tek rijetki nakon što su se proslavili u dječjoj ili tinejdžerskoj dobi uspjeli ostati na vrhu (Justin Timberlake, Robbie Williams, Jodie Foster, Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Anna Paquin, Christina Ricci, Natalie Portman...)

Tinejdžerice na rubu histerije i plača - reakcije kakve su izazivali slavni Beatlesi na početku karijere ili, da ne idemo tako daleko u prošlost, Justin Bieber - koje čine 99 posto directionera, bit će u svakom slučaju oduševljene filmom o najpopularnijem boy bandu današnjice.

A ostali? Pa njima ovaj film nije ni namijenjen, no ako netko zaluta, možda se uspije barem malo zabaviti, a na trenutak i podsjetiti vlastitih teen godina.