NAJLJEPŠI UKRAS

Hit pletenice: Svi pričaju o ovim starinskim frizurama

08.11.2017 u 14:35

Bionic
Reading

Poznata redateljica Sofia Coppola snimila je film 'Opčinjen' ('The Beguiled') koji je smješten u razdoblje američkog građanskog rata, a kao i u svakom njezinom projektu, vizualni aspekt poput odjeće, šminke i frizura osmišljeni su do najmanjih detalja

Ljubiteljice starinskih frizura oduševljene su ženstvenim frizurama ukrašenima maštovitim pletenicama koje se mogu vidjeti u filmu 'Opčinjen' koji će biti prikazan na ZFF-u 12. i 19. studenoga u sklopu programa 'Ponovno s vama'.

Za raskošne frizure zaslužna je poznata hair-stilistica Francuskinja Odile Gilbert jedina žena frizer koja je dobila prestižnu nagradu Ordre des Arts et des Lettres.

Zanimljivo je, piše W magazin, da je ona, osim što je osmislila frizure svih glumica, između ostalih i Nicole Kidman, Kirsten Dunst i Elle Fanning, bila zadužena i za kosu Colina Farrella te mu je naredila kako je ne smije prati!

  • +12
Frizure iz filma 'The Beguiled' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Svaka je frizura inspirirana karakterom likova u filmu. Željeli smo postići potpunu autentičnost. Kako u to vrijeme nije bilo sušila za kosu ili uvijača, nismo ih koristili. Frizure smo radili na stari način, kako su to žene u vrijeme građanskog rata radile. Svi su tada nosili dugu kosu. Budući da su se našle odsječene od svega, junakinje su se morale snaći s onime što su imale na raspolaganju. Tragali smo za priborom i ukrasima za kosu kakav se tad koristio. Nicole koja glumi direktoricu škole ima prirodno valovitu kosu pa je nismo previše 'krotili'. Kirsten Dunst čiji je lik učiteljica, u filmu ima strožu frizuru, spletenu kosu, a Elle Fanning nosi raspuštenu kosu. Mladim glumicama koje tumače učenice kosu smo spleli u vesele, razigrane pletenice - njih je to strašno zabavljalo', otkrila je Odile Gilbert koja se s proslavljenom redateljicom već surađivala na filmu 'Marija Antoaneta'.

  • +10
Nicole Kidman - kraljica crvenog tepiha u Cannesu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

O suradnji sa Sofijom Coppolom ima samo pozitivne riječi.

'Ona je osoba iz snova što se tiče suradnje. Jako voli modu, šminku, fizure… Vrlo je elegantna i chic, osim toga ima divnu osobnost. Ugodna je osoba s kojom je sjajno raditi. Točno zna što želi i s njom nema stresa', rekla je ova poznata hair-stilistica

Odile ističe kako je za izradu frizura koristila vrlo malo sredstava za stiliziranje kako bi se zadržao autentični štih toga doba.  

'Bilo je vrlo bitno da kosa ne bude tretirana pramenovima ili bojama. Tu nije bilo mjesta osunčanim kalifornijskim pramenovima', smije se Gilbert.

Što se tiče pletenice, kaže kako su neprolazne i uvijek poželjne.

'Mnoge trendseterice obožavaju pletenice. Njih uvijek možete nositi, osobito se dobro uklapaju u ljetne stajlinge', kaže ona dodajući da joj je žao što nema dovoljno dugu kosu za pletenice.