NAJBOLJE PLAĆENE

Gisele prva, Heidi druga, Kate treća

29.05.2009 u 14:36

Bionic
Reading

Iako je i svijet mode pogodila kriza, situacija na top-listi najbolje plaćenih modela nije se promijenila u znatnijoj mjeri, ni u poretku, niti po zaradama. Gisele Bundchen i dalje čvrsto drži vrh

Brazilska ljepotica Gisele Bundchen već je petu godinu zaredom na samom vrhu Forbesove liste najbolje plaćenih modela. Prošle godine zaradila je 25 milijuna dolara, što joj je zagarantiralo čvrsto prvo mjesto među najplaćenijim modelima. Osim što odlično prodaje svoju vlastitu marku obuće Ipanema, vrlo uspješno igra i ulogu zaštitnog lica brojnih modnih kuća među kojima su Versace, Dior, True Religion, Ebele.

Drugo mjesto na listi najplaćenijih sa 16 milijuna dolara drži Heidi Klum. Vrlo uspješna 35-godišnja manekenka i majka troje djece uspješno zarađuje kao model za donje rublje Victoria's Secret, ali i kao voditeljica TV showa Project Runway i Germany's Next Top Model. Osim toga, Heidi zarađuje i kao dizajnerica za sandale Birkenstock, kao zaštitno lice za Diet Coke, Volkswagen, McDonald's i LG, a od prošle godine i svojom linijom za njegu lica In An Instant.

Trećeplasirana Kate Moss, sa zaradom od 8,5 milijuna dolara, povećala je zaradu zahvaljujući svojoj suradnji s Topshopom.

Unatoč krizi, manjem broju revija i manjem izdvajanju novaca za skupe reklamne kampanje, modeli bilježe rast zarade. 'Nakon nekoliko godina različitih rezultata tijekom kojih je glavna misao vodilja bila vezivanje poznatog imena uz brand, tvrtke danas traže lice koje neće skretati pozornost s poruke', pojašnjava Chris Gay, direktor agencije Marilyn koja zastupa Adrianu Limu, koja je ove godine zauzela četvrto mjesto na popisu najbolje plaćenih modela i nastavlja: 'Traži se model koji posjeduje takvu ljepotu, no to je vrlo rijetko.'

Jedino novo ime na listi najplaćenijih, u odnosu na prošlu godinu, jest Emanuela de Paula na 11. mjestu, također model Victoria's Secreta i zaštitno lice britanskog modnog lanca Next.

S liste su pak ispale Karolina Kurkova, koja je prošle godine držala visoko šesto mjesto po zaradi, zatim Isabelli Fontana, Gemma Ward, Selita Banks, Valentina Zelyaeva, Hilary Rhoda i Liya Kebede.

Forbesova lista najbolje plaćenih top modela:

1. Gisele Bundchen, $25m
2. Heidi Klum, $16m
3. Kate Moss, $8.5m
4. Adriana Lima, $8m
5. Doutzen Kroes, $6m
6. Alessandra Ambrosio, $6m
7. Natalia Vodianova, $5.5m
8. Daria Werbowy, $4.5m
9. Miranda Kerr, $3m
10. Carolyn Murphy, $3m
11. Emanuela de Paula $2.5 m