MAŠKARANO LUDILO

Gdje je u Hrvatskoj najbolji provod pod maskama?

01.02.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Spaljivanje Pusta, Fašnika, Krnje (ili kako ga već zvali) te velike maskirane povorke vrhunac su karnevalskog razdoblja koje će se narednih vikenda održati u mnogim hrvatskim gradovima

Najluđe će tradicionalno biti na Kvarneru, no dobar je provod neizbježan i u okolici Zagreba te u Dalmaciji.

Jubilarna međunarodna povorka u Rijeci

U nedjelju, 10. veljače riječkim će ulicama od podneva prodefilirati najpoznatija i najšarenija povorka u Hrvatskoj – Međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala. Trideseti put zaredom, jer se bez prestanka nakon obnove stare tradicije održava od 1982, na riječki će Korzo doći maskirane skupine iz mnogo gradova i zemalja. Uz više od 100 karnevalskih skupina očekuje se i oko 100 tisuća posjetitelja jedne od najluđih maskiranih zabava u Europi.

Dan ranije u 13 sati održat će se mala ili Dječja karnevalska povorka na kojoj će brojni likovi iz bajki i najljepša stvorenja iz mašte postati glavna atrakcija Riječkog karnevala zbog kojih dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta. Maškarana događanja, tijekom kojih je održan i snowboard session te tradicionalni reli pod maskama 'Pariz – Bakar', završit će paljenjem Pusta na Adamićevom gatu i akvatoriju riječke luke 10. veljače u 20 sati.

Opatijska Balinjerada

Popularni Samoborski fašnik

Predstojeći vikend karnevalnske će fešte kulminirati u Opatiji gdje se tijekom veljače svi hoteli, restorani, šatori i gradske ulice u potpunosti podređuju maškarama i postaju pozornica brojnih događanja i krabuljnih plesova. Poput Međunarodne povorke u Rijeci, u Opatiji će se u nedjelju, 3. veljače po 30. put održati Balinjerida - spust vozilima s kotačima u obliku kugličnih ležajeva ili balinjera. Na 30. rođendan ova će karnevalska ludost dobiti i svoju službenu maskotu.

Nakon Balinjerade se po morskoj šetnici možete uputiti prema Lovranu gdje se također održava velika karnevalska smotra. Zanimljivo je da Lovranski karneval ima tradiciju od 20-ih godina prošlog stoljeća, a početak se povezuje uz lovranski maškarani klub Tornjera.
Kvarner je poznat i po maškarama na Cresu, Krku, Pagu i u Crikvenici, gdje će se također nakon niza povorki i maskiranih događanja na pokladni utorak, 12. veljače spaliti Pust koji simbolizira sve zlo nakupljeno od prošlog karnevala.

Maskirani Makarska, Split i Dubrovnik

Makarske dječje 'MaŠkare' na središnjem će se Kačićevom trgu održati u subotu, 9. veljače, s početkom u 10.30 sati. Rivu i trg tada će preplaviti maskirani dječji osmijesi, jer su lokalni vrtići i škole dugo pripremali kreativne maske i kostime za taj dan. Na pokladni utorak, tri dana kasnije, održat će se Veliki zimski karneval, a maskirana povorka prošetat će se do zgrade Grada gdje će se održati pojedinačno predstavljanje grupa, čitanje testamenta i paljenje Krnje.

Na pokladni utorak maškare će se prošetati i splitskim ulicama, a sve počinje na Pjaci 'Tratamenatom o maškar' koji bi trebao dočarati kako su se nekada obilježavali splitski 'krnjevali'. Maskirana povorka kretat će se od Hrvatskog narodnog kazališta, preko Marmontove do Rive gdje će se na središnjoj pozornici predstaviti i nagraditi najbolje i najmaštovitije maske. Za zabavu će biti zaduženi Gustafi, Disco Inferno Magic 70 i Muddy Boots.

U Dubrovniku će subotnji karnevalski dan 9. veljače započeti u 10 ujutro na Stradunu gdje će se uz pratnju Gradske glazbe predstaviti 18 posada Karnevalske regate iz Dubrovnika, Kotora, Splita, Rijeke i Sarajeva. Karnevalska regata započinje u 11 sati ispred gradskih zidina, dok će na Stradunu nastupiti akrobati Albanskog nacionalnog cirkusa i mladi dubrovački plesači.

Vrhunac partija na otvorenom upotpunit će nastup dubrovačkih DJ-eva uz karnevalske ritmove te izbor miss Karnevala, kraljice Sarajeva (ovogodišnjeg karnevalskog grada prijatelja) i kraljice Dubrovnika.

U subotu navečer je planiran Kapetanski bal pod maskama na brodu 'Seastar', a program Dubrovnik karneval festa u nedjelju, 10. veljače, završava Gastro koktelom i pozdravnom paradom Albanskog nacionalnog cirkusa na Stradunu u 11 sati.

Samoborski i Turopoljski fašnik

Program 87. fašnika u Samoboru odvijat će se iduća dva vikenda i na pokladni utorak na čak pet lokacija u gradu. Na velikoj pozornici cijelog će dana uz maske nastupati i brojni zabavljači i plesači, a svake večeri birat će se i nagrađivati najbolje pojedinačne i grupne maske. Samoborski mjesni odbori, osim nastupa pod maskama, predstavit će se i u svojim taborima u Livadićevoj ulici, gdje se natječu u ponudi domaćih specijaliteta i zabave, uz nastup KUD-ova na tzv. Etnocestu.

Obje nedjelje rezervirane su za tradicionalni Dječji fašnik. Uz maskirane povorke više od dvije tisuće djece domaćih i gostujućih skupina na velikoj pozornici na glavnom trgu nastupit će i brojni dječji zabavljači, zborovi i plesači. Bit će organiziran i tradicionalni 'Srakotrk', svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice.


'Halternativni' samoborski fašnik ponudit će oba vikenda u šatoru kod Hotela Lavica nešto drugačiji program za mlade željne žešće glazbe. Osim na glavnom trgu, koncerti poznatih izvođača odvijat će se i u velikom Fašničkom šatoru iza kina, oba vikenda i na pokladni utorak kada će se karneval okončati suđenjem princu Fašniku.

Dugu karnevalsku tradiciju čuva i Velika Gorica gdje će se Turopoljski fašnik ove godine održati 104. put.

U subotu, 9. veljače od 14 do 16 sati fašnička će povorka prošetati od Školske ulice do središnjeg parka dr. Franje Tuđmana, gdje će se program nastaviti u grijanom šatoru. Uz suđenje princu Fašniku i proglašenje karnevalskog pobjednika zabava će se nastaviti uz Fašnički bend i posebnog gosta iznenađenja.

Nedjelja, 10. veljače, rezervirana je za Mali fašnik na kojem će se uz pojedinačne maske i maskirane skupine predstaviti predškolske i školske grupe iz Velike Gorice i okolice.