PREMA IDEJI ANE RUCNER

Film Hrvatske turističke zajednice nagrađen u Češkoj

05.10.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Film Hrvatske turističke zajednice 'Oda radosti' nagrađen je na 45. Međunarodnom festivalu turističkog filma u Karlovym Varyma u Češkoj

Film je osvojio drugu nagradu u kategoriji najboljih filmova do 30 minuta na 45. Međunarodnom festivalu turističkog filma u češkim Karlovym Varyma.

Ovaj prestižni festival već 45 godina promovira filmove, audiovizualne i multimedijske programe te nagrađuje one filmove koji kroz svoj sadržaj i umjetničke kvalitete najbolje pridonose razvoju domaćeg i međunarodnog turizma.

Kandidate ocjenjuje međunarodni žiri, kojeg imenuje odbor Festivala, a čine ga filmski i televizijski redatelji, filmski kritičari i producenti te stručnjaci s područja turizma. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije.
Film 'Oda radosti' koji je nastao prema ideji poznate hrvatske čelistice Ane Rucner, namijenjen prikazivanjima na inozemnim tržištima, spoj je tradicionalnog i suvremenog, a dio je promidžbene kampanje Hrvatske turističke zajednice pod sloganom 'Hrvatska – nova turistička zvijezda Europske unije'. Svojom dojmljivom vizualizacijom te kroz glazbenu naraciju koju vodi Ana Rucner, film ističe našu bogatu kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu te brojne ljepote Lijepe Naše.

Osim ove nagrade, film 'Oda radosti' je tijekom mjeseca rujna osvojio još dvije međunarodne nagrade – Beli bagrem za najbolji scenarij na Festivalu turističkog i ekološkog filma Silafest 2012. u Velikom Gradištu u Srbiji te Special Festival Award u kategoriji putovanja na Festivalu umjetnosti, ekologije i turizma Document.Art u Bukureštu u Rumunjskoj.

Ove je godine 'Oda radosti' već je osvojila nekoliko prestižnih nagrada na međunarodnim festivalima – Das goldene Stadttor na Međunarodnom festivalu turističkih filmova koji se svake godine održava u okviru turističke burze ITB u Berlinu, prestižnu nagradu za najbolji promidžbeni turistički film na VII. Međunarodnom Film, Art & Tourism Festivalu – FilmAT u Varšavi te Grand Prix na međunarodnom festivalu turističkog filma u Lecceu u Italiji te na Zagreb Tourfilm Festivalu u Zagrebu.