METODA ZA SVAKI DAN

Evo kako ćete se riješiti napetosti i stresa u tijelu

15.04.2012 u 10:56

Bionic
Reading

Kako vježbati s veseljem i dobiti najbolju korist za svoje tijelo? Odgovore ima doktor Friedrich Hainbuch koji metodom progresivnog opuštanja mišića želi zaustaviti stres i napetost u tijelu, ojačati muskulaturu, poboljšati krvotok i ublažiti bolove

Knjiga 'Progresivno opuštanje mišića' Friedricha Hainbucha u izdanju Mozaik knjige uči vas kako se opustiti, odmoriti i napuniti snagom prema Jacobsonovoj metodi. Da biste se u svakom trenutku mogli opustiti bez ikakvih pomagala i trajno riješiti stresa bez popratnih pojava, jedino što vam je potrebno jest vrijeme.

Prema Edmundu Jacobsonu, koji je osmislio progresivno opuštanje mišića, duboka opuštenost je stanje kada ravnomjerno dišete, imate normalnu frekvenciju srca, opuštene udove i mirne očne kapke. Pri radu s pacijentima otkrio je da se svjesnim napinjanjem i opuštanjem raznih grupa mišića možemo gotovo potpuno riješiti mišićne napetosti te istodobno poboljšati psihičko stanje. U skladu s tim razvio je program terapijskog opuštanja.

Uz opuštanje trenirate svijest o vlastitom tijelu






Princip rada glasi
: umiriti se, napeti mišiće, opustiti ih te svjesno osjetiti njihovo opuštanje. Prednost ove metode je da je možete provoditi u gotovo svim uvjetima, od ležećeg ili sjedećeg položaja pa do toga da se nalazite u uredu.

Svaka vježba počinje napinjanjem mišića kako bi se napetost pri opuštanju mišića spustila na razinu nižu od uobičajene. Nakon toga određenim redoslijedom napinjemo i opuštamo sve skupine mišića. Nakon kratke faze napinjanja, od 30 do 60 sekundi, slijedi faza opuštanja.

Probajte vježbicu koja će vam predočiti kako to otprilike izgleda: povucite ramena prema gore i tako iz zadržite oko pet sekundi. Zatim ih opustite. Vaša koncentracija na vježbu također je važna. Trebali biste se usredotočiti na različite osjete prije, za vrijeme i nakon napinjanja mišića. Što bolje budete razlikovali ta tri stanja, bit će vam istančanija autopercepcija. Na taj ćete način lako prepoznati psihičku i tjelesnu napetost koje izviru iz svakodnevnih situacija.

Jedna od prvih vježbi za opuštanje tijela radi se u stojećem položaju. U laganom raskoračnom stavu udišući podignite sklopljene ruke iznad glave te okrenite dlanove prema van. Otvorite usta i prema želji izdahnite kao obično ili uz zijev punim plućima i istodobno spuštajte ruke s obiju strana tijela. Ponovite vježbu oko tri puta.
Zatim lagano odignite pete od podloge te ih opet lagano vratite na pod. Zatitrajte tako nekoliko puta dok ne budete imali osjećaj da ste dobro opustili mišiće. Nakon toga još nekoliko minuta mirno stojite.

Progresivno opuštanje mišića ne služi samo opuštanju nego usput trenira svijest o vlastitom tijelu. Ako je tijelo opušteno i podatno, ne samo da će vam biti lakše usredotočiti se na njega, već ćete se i bolje osjećati u vlastitoj koži.