PRELIJEPI HIBISKUS

Donosimo sve tajne uzgoja ove zadivljujuće biljke raskošnih cvjetova

07.05.2023 u 13:52

Bionic
Reading

Hibiskus, latinskog imena hibiscus syriacus, prekrasna je biljka koja će bez sumnje uljepšati svaki prostor

Premda se na prvi pogled ne bi tako reklo, hibiskus je biljka za koju se iznenađujuće lako brinuti te daje prekrasne cvjetove jarkih boja.

Potrebni su mu dobri uvjeti poput prave količine vode, vrste tla i dovoljno svjetlosti.

Hibiskus će preživjeti cijelu godinu na otvorenom, bilo u loncu ili posađen u zemlju, a ako živite u području s hladnijom klimom biljku obavezno morate unijeti tijekom zime.

USUSRET PROLJEĆU

Ne znate koje biljke posaditi u vrtu? Ove vrste su najmanje zahtjevne, a neke od njih mjesecima cvjetaju

Pogledaj galeriju

Kako posaditi stablo hibiskusa

Stabla hibiskusa najčešće se kupuju u rasadniku kao biljke u teglama. Pri izboru birajte one koje imaju puno cvjetnih pupova u razvoju. 'Biljke hibiskusa trebale bi imati zdravo zeleno lišće bez mrlja ili vidljivih oštećenja', savjetuje Beatriz Garces iz Nature's Way Farms. Kod kuće ga možete posaditi u zemlju ili u posudu. Pronađite mjesto u vašem dvorištu koje je osunčano i ima dobro drenirano tlo. Iskopajte malo dublju i širu rupu od korijenske kuglice biljke hibiskusa. Dodajte malo komposta u rupu i ukopajte ga u tlo. Lagano zakopavajte pazeći da se korijen ne ošteti, zatim zalijte zemlju.

Prilikom sadnje stabla hibiskusa u posudu pripazite da dodajte višenamjensko gnojivo za rast i naravno posuda mora imati mogućnost drenaže.

Evo kako da vaš hibiskus što dulje živi

Hibiskus je vrlo žilava i otporna biljka uz dobru njegu, a to znači puno sunca. Ukoliko je uzgajate u vašem domu, obavezno je stavite uz najsunčaniji prozor.

Što se tiča tla, stabla hibiskusa mogu tolerirati većinu uvjeta, ali više vole vlažnu, dobro dreniranu zemlju. 'Velika količina komposta pomoći će zadržati vlagu dok će također održavati odgovarajuću razinu prozračnosti tla', kaže Beatriz Garces. Potražite stoga tlo koje je blago kiselo, što će pomoći biljci zadovoljiti svoje potrebe za unosom hranjivih tvari.

Redovito provjeravajte vlažnost tla - kada gornji centimetar tla postane suh, vrijeme je za zalijevanje. Intenzitet zalijevanja naravno ovisno o vremenu. 'Nekih tjedana morat ćete zalijevati četiri do pet puta tjedno, u drugim tjednima koji su oblačniji ili zimi zalijevat ćete manje', kaže B. Garces.

Nemojte zaboraviti niti na gnojivo koje pomaže u poticanju rasta i osigurava sjajno cvjetanje vašeg stabla.

Ipak, postoji nekoliko uobičajenih problema prilikom uzgoja hibiskusa, a jedan od njih su tzv. brašnaste stjenice pa zaražena područja treba tretirati proizvodima za tu namjenu. Žuti listovi ukazuju na nedostatak magnezija ili željeza dok se pepelnica, odnosno bolest koju uzrokuju gljivice te se manifestira kao bijeli prah na lišću stvara kad su dani topli, a noći svježe. 'Uklonite oštećeno lišće i nemojte zalijevati odozgo kako biste spriječili širenje bolesti', savjetuje Beatriz Garces.

Žute do narančaste uzdignute točkice ispod lišća mogu biti znak bolesti hrđe. 'Očistite otpalo lišće kako biste spriječili širenje bolesti. Gnojite svoju biljku kako biste potaknuli rast novih nezaraženih listova nakon što zaraženo lišće uglavnom nestane te izbjegavajte zalijevanje biljke s visine kako biste spriječili širenje bolesti.