zdravstvena pismenost

Informirali smo se o pandemiji, a znamo li što je 'tiha epidemija'?

14.03.2022 u 14:23

Bionic
Reading

Od kroničnih nezaraznih bolesti, od kojih su neke od najčešćih hipertenzija i dijabetes, na svijetu svake godine umire oko 41 milijun ljudi.One su, dakle, odgovorne za smrt 70% svjetske populacije na godišnjoj razini. Uzroci tih bolesti su mnogobrojni, ali činjenica je da obiteljska anamneza i način života pritom igraju važnu ulogu

Kada je u pitanju hipertenzija odnosno povišeni krvni tlak, ona može biti esencijalna ili sekundarna. Kod esencijalne hipertenzije uzroci su višebrojni – od genetskih faktora do prekomjernog unosa soli. Sekundarna hipertenzija, pak, visoki je krvni tlak izazvan nekim drugim poremećajem. To može biti Cushingov sindrom, tromboza bubrežnih vena, embolija bubrežne arterije, hemolitički-uremički sindrom i tako dalje. Obasuli smo vas s prevelikom količinom nepoznatih termina? Ništa čudno, medicinskom terminologijom barataju stručnjaci, a mnogi od nas nisu među njima. Ipak, nikome to nije opravdanje da se ne brine o vlastitom zdravlju, a jedan od kvalitetnih načina za to jest zdravstvena pismenost.

Riječ je o sposobnosti pojedinca da u bilo kojem trenutku života može pronaći, razumjeti i koristiti zdravstvene informacije i usluge za vlastitu dobrobit. Zdravstvena pismenost može nam pomoći u prevenciji, ali i boljem upravljanju bolestima i neočekivanim situacijama. S druge strane, nepoznavanje osnovnih zdravstvenih pojmova često može biti opasno, čak i pogubno. Tako i na primjeru hipertenzije, osoba koja ima predispozicije da razvije visoki krvni tlak, trebala bi znati kakva je to bolest zapravo, kako je prevenirati, kako se liječi i koje promjene treba uvesti u životu kako bi se hipertenzija držala pod kontrolom. Ako ne zna, ta bolest može biti vrlo opasna, čak i pogubna za život. Zato stručnjaci s razlogom tvrde da je neodgovarajuća razina zdravstvene pismenosti „tiha epidemija“ koja kola svijetom.

Upravo s ciljem da educira građane o temeljnim zdravstvenim pojmovima, farmaceutska tvrtka Sandoz prije dvije godine pokrenula je kreiranje zdravstvenih rječnika.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Back Together summit

„Sandoz se kroz zdravstvene rječnike bavi bazičnim opismenjavanjem, jer smo svjesni da pacijenti moraju razumjeti liječnike, ljekarnike, znati rastumačiti što piše na uputama o lijeku, znati gdje pronaći relevantno objašnjenje o nepoznatom zdravstvenom terminu, a sve kako bi razumjeli vlastito zdravstveno stanje. Zdravstvena pismenost je potrebna svakome i na njoj trebamo raditi“, poručila je Ana Gongola, članica Uprave Sandoza na prošlogodišnjem zdravstvenom summitu „Back Together“.

Kako bi zaustavili „“tihu epidemiju“, ali i educirali se o brojnim drugim, zanimljivim temama iz područja medicine i znanosti, baš svatko je pozvan da 17. i 18. rujna 2022. godine sudjeluje na drugom po redu „Back Together“ summitu. Zanimljivi govornici pružit će gledateljima posebno iskustvo kroz kvalitetan zdravstveno-edukativni sadržaj. Svoju besplatnu prijavnicu za sudjelovanje možete osigurati već danas. Ispunite je OVDJE i uživajte u dvodnevnom summitu s ljudima koji pomažu, inspiriraju i kreiraju bolji zdravstveni svijet za sve nas.