aparatići za zube novog doba

Do savršeno blistavog osmijeha uz TIM DENT Miličić

28.09.2017 u 11:27

Bionic
Reading

Nosite aparatić, ali to nitko ne mora znati

Lijep i blistav osmijeh naš je najjači adut, a zdravi, njegovani i pravilni zubi imperativ koji je u današnje vrijeme moderne tehnologije iznimno lako postići. Jedan od načina za postizanje prekrasnog osmijeha svakako je nošenje aparatića za zube. Aparatić za zube predstavlja ortodontsku terapiju kojom se ispravljaju nepravilnosti zubi, okolnih struktura i čeljusti. Samim time, pridonosi skladnijem izgledu lica, pravilnijem žvakanju, poboljšanju govora te vraćanju samopouzdanja. S obzirom na napredak stomatologije i ortodoncije proteklih desetljeća, posebice posljednjih nekoliko godina, aparatići za zube novog doba su moderni, suptilni, vrlo udobni i učinkoviti. 

Postoje dvije vrste aparatića, mobilni i fiksni. Mobilnim je zajedničko to da ih pacijenti samostalno mogu staviti i izvaditi iz usta, iznimno su efikasni, jer se njime mogu pomicati čeljust i zubi, a u pravilu se pripisuju malim pacijentima koji još uvijek imaju mliječne zube. Nose se u prvoj fazi ortodontske terapije, do nicanja trajnih zuba ,nakon čega se terapija nastavlja fiksnim ortodontskim aparatićima.

Fiksni pak aparatić ispravlja nepravilan zagriz, nedostatak prostora u čeljusti, nepravilan položaj zubi i razmak između zuba. Osim estetskih nedostataka, svi ovi problemi su i čimbenici rizika za nastanak karijesa, parodontalnih oboljenja, problema u govoru i u čeljusnom zglobu. Poželjno je da se fiksni aparat postavlja u dobi između 12 i 13 godine.

U posljednje vrijeme se sve više pacijenata uz stručan savjet svog stomatologa odlučuje na nevidljivi aparatić - Invisalign. Ti nevidljivi aparatići u potpunosti zadovoljavaju potrebe čak i onih osoba kojima je vanjski izgled zuba i tijekom ortodontske terapije iznimno važan zbog posla kojeg obavljaju te inzistiraju na tome da se ortodontski aparatić tijekom ortodontske terapije ne vidi.

Terapija se izvodi pomoću plastičnih, prozirnih udlaga (tzv. alignera), koje su precizno kompjuterski napravljene za svakog pojedinog pacijenta. Udlage su prozirne i pacijent svaku nosi po dva tjedna, 24 sata dnevno, i skida ju samo kada jede i pere zube. Svaka udlaga pomalo pomiče zube u željeni položaj, prema planu terapije kojeg je odredio ortodont, a na temelju otisaka i analize RTG snimki. Prije izrade udlaga, koje se izrađuju u središnjici tvrtke u Kaliforniji te se šalju u polikliniku, ortodont mora korigirati, prilagoditi i na kraju odobriti predložene pomake koji su prezentirani putem računalnog softvera. Pacijent može istovremeno vidjeti simulaciju na koji će mu se način zubi pomicati te kakav bi trebao biti finalni rezultat.

Prepustite se u ruke zagrebačke stomatološke poliklinike TIM DENT Miličić – timu, koji će vam svojom stručnošću, iskustvom i pristupom pomoći osigurati zdrav i lijep osmijeh. Put do savršenog osmijeha je dug, ali su rezultati vrijedni strpljenja i uloženog truda.