HIPERHIDROZA

Dlanovi ili pazusi su vam stalno mokri? Iskušajte ove provjerene metode zaustavljanja pretjeranog znojenja

20.07.2019 u 16:06

Bionic
Reading

Znoj koji vas oblijeva zbog pojačane fizičke aktivnosti sasvim je normalna pojava, no ako su vam dlanovi na dodir uvijek mokri ili vam je majica pod pazuhom natopljena znojem i kad samo sjedite, vrlo je vjerojatno da patite od hiperhidroze ili pretjeranog znojenja

Do ove neželjene pojave dolazi uslijed pojačane aktivnosti živaca koji kontroliraju žlijezde znojnice, što može biti posljedica stresa, anksioznosti ili uzimanja nekih lijekova. Na pojačan rad na izbacivanju vlage iz tijela žlijezde znojnice mogu potaknuti i neka stanja poput dijabetesa, menopauze ili poremećaja u radu štitnjače.

Bez obzira na uzrok, pretjerano znojenje može prerasti u puno veći problem i s vremenom se odraziti na psihološko, emocionalno i društveno stanje pojedinca kojega pogađa iz dana u dan. Ako patite zbog ove neugodne pojave, pokušajte s nekom od liječničkih preporuka.

Ograničite unos kofeina

Ispijanje napitaka s kofeinom za razbuđivanje prije bilo kakve aktivnosti, pokazala su istraživanja, može potaknuti jače znojenje. Kofein pobuđuje živčani sustav, pa ako vam znojenje uzrokuje probleme, pokušajte smanjiti njegov unos.

Pokušajte s čajem od kadulje

Otkriveno je da kadulja smanjuje intenzitet valunga, a preliminarna su istraživanja pokazala da bi čaj od kadulje mogao ublažiti i simptome pretjeranog znojenja. Iako znanstvenim studijama to još nije potvrđeno, iskustva pacijenata su pozitivna. Prema preporuci Američkog botaničkog vijeća, tri grama sušene kadulje treba natopiti u 2/3 šalice kipuće vode. Čaj treba piti tri puta dnevno, a za vrućih dana možete ga piti i rashlađenog.

Smanjite napetost

Zdravstveni uzroci vašeg pretjeranog znojenja neće nestati ako stavite pod kontrolu stres ili anksioznost, ali to vas barem može osloboditi znojenja potaknutog emocionalnim reakcijama. Negativne obrasce razmišljanja koji vam potiču uznemirenost moguće je promijeniti psihoterapijama, a smirenost možete postići i aktivnostima poput joge ili meditacije.

Koristite antiperspirant, a ne dezodorans

Svrha dezodoransa je zamaskirati mirise nastale znojenjem, dok antiperspiranti blokiraju znojne žlijezde i tako smanjuju znojenje. Za maksimalan učinak antiperspiranta važno je držati se uputa na proizvodu koji koristite, a ukoliko ne djeluje unatoč pravilnoj upotrebi, posavjetujte se s liječnikom o upotrebi antiperspiranta koji sadrži snažniji oblik aluminijevog klorida, aktivnog sastojka zaduženog za blokiranje znojnih žlijezdi.

Tretman botoksom

Botoks blokira lučenje kemikalije koja 'uključuje' žlijezde znojnice i tako prekida signal koji potiče znojenje. Jednim tretmanom botoksom nećete se preznojavati mjesecima, a djelotvoran je kako pod pazuhom, tako i na dlanovima i stopalima. Kako u rukama i nogama ima daleko više završetaka živčanog sustava nego pod pazuhom, tretmani ubrizgavanja botoksa u ta područja bit će nešto bolniji. Na mjestu ubrizgavanja moguće su modrice i osjećaj nelagode, a nuspojave su obično minimalne. Ubrizgavanje botoksa u svrhu liječenja pretjeranog znojenja odobrila je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

NIJE TAKO CRNO

10 stvari koje se događaju u vašem tijelu kad prestanete piti kavu

Pogledaj galeriju

Razmislite o lijekovima

Ako vam antiperspiranti nisu olakšali situaciju s pretjeranim znojenjem, možda će učinkovitiji biti lijekovi. Najčešće korištena skupina ovih lijekova su antikolinergici jer blokiraju kemikalije zadužene za uključivanje znojnih žlijezda. Antikolinergici djeluju po cijelom tijelu i mogu biti vrlo učinkoviti, ali njegovu upotrebu mogu pratiti i nuspojave poput suhih usta, zamagljenog vida i lupanja srca. Kako bi se prilagodila upotreba ovih lijekova nečijim specifičnim potrebama, važno je surađivati s liječnikom jer uz nisku dozu pod stručnim nadzorom moguće je smanjiti pretjerano znojenje bez štetnog djelovanja na sposobnost znojenja.

Tretman MiraDry

Znojne žlijezde u pazuhu, koje vam stvaraju nevolje neprestanim vlaženjem majice, moguće je uništiti elektromagnetskom energijom. Ljudi su dosta oprezni s ovim tretmanima zbog straha da će uništavanjem znojnih žlijezdi uzrokovati pregrijavanje tijela. Međutim, znojne žlijezde nalaze se po cijelom tijelu pa onesposobljavanje nekoliko žlijezda u nekom određenom području ne utječe na sposobnost reguliranja tjelesne temperature. Do željenih rezultata dolazi se nakon dva tretmana u razmaku od tri mjeseca.

Kirurški zahvat ili endoskopska torakalna simpatektomija

Odlazak pod skalpel zbog pretjeranog znojenja treba shvatiti kao krajnju mogućnost i preporučuje se samo u slučajevima kad baš ništa drugo ne djeluje. Zahvat se zove endoskopska torakalna simpatektomija (ETS), a njime se živčani signali između kralježnice i žlijezda znojnica prekidaju rezanjem i uništavanjem živaca. Sam kirurški zahvat je siguran, ali česta je vrlo opasna nuspojava koja se naziva kompenzacijska hiperhidroza. Riječ je o pretjeranom znojenju u novom području, nakon što je operativnim zahvatom ono zaustavljeno na ciljanom području. Pojavljuje se kod 80 posto pacijenata podvrgnutih ETS-u i nema popravka.