'ODRASLI' DOM

Dizajneri interijera složni: Ovih pet predmeta u domu trebali biste se riješiti ulaskom u 30-e

03.03.2020 u 06:35

Bionic
Reading

Dvadesete godine predstavljaju ključno desetljeće u životima mnogih. Ono često uključuje pronalazak prvog ozbiljnijeg posla i prvog stana, a s ulaskom u 30-e, prema mišljenju brojnih dizajnera interijera, velika je vjerojatnost da ste već izgradili osoban stil kada je riječ o dizajnu životnog prostora. Samim time ulazak u 30-e idealno je vrijeme za odbacivanje suvišnog i pomalo neuglednog kućnog dekora koji ste obožavali u 20-ima, odnosno mali, ali značajan makeover svog prostora

Kako bi vam odbacivanje nepotrebnog kućnog dekora bilo lakše, nekolicina stručnjaka na području dizajna interijera stvorila je popis od pet predmeta kojih biste se trebali riješiti ulaskom u treće desetljeće života.

Odbacite namještaj i predmete 'za prvu ruku'

'Budite svjesni komada koje odlučite smjestiti u svoj životni prostor. Stvaranje 'odraslog' doma znači donošenje konkretnih dizajnerskih odluka. Stvorite prostor koji će odražavati vaš osoban stil i ukus dok istovremeno prikupljate stvari koje volite. Poklonjeni namještaj je sjajan ako volite njihov izgled i u mogućnosti ste ga naglasiti s ostalim predmetima u misiji isticanja vlastitog stila u domu. On nikada neće izgledati kao vaš dom ukoliko je prepun rabljenih i poklonjenih stvari poput namještaja i predmeta koji ispunjava samo jednu svrhu', ističe stručnjakinja za dizajn interijera Alessandra Wood.

Uklonite plakate i postere sa zidova

Prema riječima dizajnerice interijera Wood, ako vaše zidove još uvijek krase zalijepljeni plakati i posteri, pravo je vrijeme da uložite u okvire za drage slike i fotografije koji nužno ne moraju biti skupi, a u stanju su učiniti značajnu promjenu u cjelokupnom izgledu životnog prostora.

Isto tako, stručnjakinja sugerira stvaranje vlastitog galerijskog zida na kojem ćete izložiti drage slike, fotografije i uspomene.

Odbacite zastarjela rasvjetna tijela

'Nakon što pronađete dom koji je trajniji vrijeme je da zamijenite zastarjela rasvjetna tijela onima koji opisuju vaš stil. Rasvjeta ima moć transformiranja prostora, stoga ulažite u osvjetljenje koje volite', ističe dizajnerica interijera Marie Flanigan, s čijem se mišljenjem slaže dizajnerica Darla Bankston May, sugerirajući da zamijenite niska svjetla za ambijentalnu rasvjetu u znaku zidnih ili podnih svjetiljki.

Ogledalo na vratima

Ogledala koja se kriju iza leđa vrata ormara ili vrata spavaće sobe, prema mišljenju dizajnera interijera, predmet su kojeg biste se trebali riješiti u korist elegantnih varijanti 'za odrasle', poput ogledala pune duljine, statement primjeraka koji će stajati samostalno u prostoru i ponašati se kao umjetničko djelo. Uz navedene primjerke, dizajneri sugeriraju manja dekorativna ogledala u razini očiju, a koje možete postaviti iznad konzolnog stolića ili kredenca.

Zbogom klik-klak ležajevima

Kauči na razvlačenje odličan su komad namještaja, relativno su jeftini i omogućuju vam dodatni prostor za spavanje gostiju. Do 30. godine, po mišljenju dizajnera interijera, pravo je vrijeme da se riješite ovog komada namještaja i pronađete njegovu sofisticiraniju zamjenu, savjetuje dizajnerica interijera Liz Caan.