OMILJENI TRIKOVI

Dizajneri interijera savjetuju kako malu kuhinju učiniti urednom i organiziranom

18.01.2020 u 20:53

Bionic
Reading

Kada nemate dovoljno prostora za pohranu, održavanje male kuhinje organiziranom može biti posebno izazovno. S pravim sustavom za pohranu ona može djelovati dvostruko većom, a dizajneri interijera dijele omiljene trikove pomoću kojih ćete se s lakoćom riješiti nereda i malu kuhinju učiniti organiziranijom

Pohranite predmete koje svakodnevno koristite

Sortiranje predmeta s vremena na vrijeme nije naodmet, osobito kada se ne možete pohvaliti prevelikom kuhinjom. Od kuhinjskih ormarića, pa sve do ladica i polica, vaše kuhinjske predmete potrebno je ograničiti na one koje redovito koristite. Ako rijetko vadite vrijedno porculansko posuđe, pohranite ga negdje dalje.

Posude i kutije za pohranu

Osim što vas mogu pomoći da ostanete organizirani i držite kuhinjske zalihe pod nadzorom, odgovarajuće kutije i staklene posude vizualno su ugodnije od razbacanih kutija s hranom. Rasporedite kuhinjske zalihe od najčešće do najmanje korištenih i zadržite popis datuma isteka proizvoda.

Razmišljajte vertikalno

Ne zaboravite na dragocjen prostor iznad kuhinjskih ormarića. U maloj kuhinji svaki je centimetar bitan, a zanemarivanjem dijela iznad ormarića propuštate iskoristiti dragocjen prostor za skladištenje kuhinjskih potrepština. Dizajneri interijera napominju da je i navedeni prostor poželjno lišiti nereda korištenjem nekoliko predmeta poput vaza ili košara kako biste manje predmete držali pod kontrolom.

Dodatna radna površina

U malim kuhinjama radni prostor od velikog je značenja, a debela drvena daska za rezanje postavljena iznad neiskorištenog dijela štednjaka ili preko sudopera izvrstan je način za proširivanje radne površine u kuhinji.

Očistite radnu površinu

Iako većina ljudi na radnim pločama voli istaknuti kuhinjske uređaje, svedite ih na minimum. Ako patite od manjka prostora za pohranu ili vam je potreban jednostavan pristup određenim kuhinjskim uređajima, uložite u žičane košare ili keramičke posude u koje ćete odložiti kuhinjske predmete kako bi radna ploča bila čista i lišena nereda.

Dodajte police u neiskorištene dijelove kuhinje

Većina malih kuhinja ne može se pohvaliti fantastičnim mjestom za pohranu, ali ako imate neiskorišteni zidni prostor, razmislite o postavljanju polica. Bez obzira imali čudan ugao u kuhinji koji je neiskorišten ili uski prostor između elemenata, dizajneri interijera savjetuju da razmislite o postavljanju polica i na taj način ostvarite dodatni prostor za pohranu.

Iskoristite zidni prostor

Kao must have značajku u maloj kuhinji brojni dizajneri interijera navode magnetni držač za noževe umjesto klasičnog postolja za noževe koji u ovom slučaju predstavlja nepotreban predmet na radnoj površini. Osim što osigurava jednostavan pristup noževima, magnetni držač vašu radnu površinu spašava od nereda.

Pametno promišljajte prostor u ladicama

Ove navike možda se teško riješiti, no dizajneri interijera savjetuju da prestanete odlagati u ladice plastične posude i slične kuhinjske predmete bez razmišljanja. Ne morate ulagati u maštovit sustav organiziranja, no neophodno je da ladice i ormarići budu čisti i uredni.

Budite kreativni sa svakim centimetrom u kuhinji

Ako se nalazite ured dizajniranja male kuhinje, razmislite o prihvaćanju maksimalizma nad minimalizmom. Kraj radne površine često označava mrtvi prostor, no dodavanjem polica možete ga osigurati za pohranu manje korištenih predmeta. Ako se umjesto kuhinjskih ormarića odlučite za otvorene police, možda ćete imati manje prostora za pohranu, no bit ćete skloniji organizaciji predmeta zbog njihove vidljivosti.

Investirajte u kuhinjska kolica

Umjesto kuhinjskog otoka koji se u većini slučajeva ne uklapa u male kuhinje, razmislite o malim kolicima s prostorom za pohranu. Kolica na kotačima mogu se lako gurnuti u stranu kad vam treba podni prostor, a također pružaju dodatnu radnu površinu i prostor za pohranu.