TPORTAL PUTUJE

Cipar osvaja prelijepom prirodom, bogatom gastroscenom i zaraznom energijom, a iza te neodoljive fasade krije se kompleksna povijest Mediterana

16.06.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Cipar je otočna država, smještena u istočnom dijelu Mediterana, vrlo blizu izraelske i libanonske obale, a sa svojih 1,2 milijuna stanovnika razvila je jedan od ponajboljih turističkih hubova na europskom tlu. Ovaj otočni raj možda je najpoznatiji po plažama, ali ako samo malo zagrebete po njegovoj prošlosti, otkrit ćete bogatu i kompleksnu povijest Mediterana

Otok podijeljen na dva dijela

Samo tri sata leta udaljen je od Zagreba, no ovaj otok i njegovi stanovnici otkrili su tajnu uspješnog turističkog središta davno prije razvikanih europskih meka. Otok je u povijesti bio pod vlašću Engleza, Turaka i Grka, da bi se tek krajem prošlog stoljeća Ciprani izborili za svoju državu, iako je sjeveroistočni dio ostao i dalje pod turskom vlašću.

Stoga je bitno obratiti pažnju na to gdje se rezervira smještaj kako ne biste trebali vaditi tursku turističku vizu. Cipar je po veličini treći najveći mediteranski otok, odmah nakon Sicilije i Sardinije, a ima tri aerodroma i nekoliko većih gradova.

  • +14
Cipar Izvor: tportal.hr / Autor: T.J.

Nicozija kao glavni grad nalazi se u središnjem dijelu otoka, a zanimljiva je činjenica da granica s Turskom prolazi točno kroz nikozijsku glavnu šoping ulicu, stoga se usred niza restorana i kafića nemalo iznenadite kad od vas zatraže putovnicu da biste mogli nastaviti šetnju.

Prelazak granice između juga i sjevera omogućuje vam ne samo da steknete određeno razumijevanje složene i bolne povijesti otoka, već i da iskusite dvije ciparske zajednice. Društva ciparskih Grka i ciparskih Turaka suštinski su različita, ali nevjerojatno slična, povezana još uvijek snažnom ulogom tradicionalnog obiteljskog života i bogatom poviješću u kojoj su se gastrokulture i narodni običaji miješali, ali su i dalje politički podijeljeni. Jedno je sigurno - gdje god se našli na otoku, ne morate se brinuti jer toplo ciparsko gostoprimstvo vidljivo je s obje strane zelene linije.

Bogata gastroscena i obilje zabave

Utjecaji s istoka i iz Grčke oblikovali su tradiciju i prehrambene navike Ciprana. Teško je reći da Cipar ima neka svoja prepoznatljiva nacionalna jela, više je to najbolji miks svega - pite i meze, janjetine i suvlakija, baklave i različitih tijesta. Vina i maslinova ulja su dosta dobra, što ne čudi s obzirom na lokaciju. Meze su ukusan način da se upoznate s domaćom kuhinjom i mamite nepce gozbom malih jela, od kremastog humusa do ćevapa ili afelije (svinjetina kuhana u crnom vinu) i svega između. Pod jakim utjecajem turske, grčke i bliskoistočne gastrokulture, ciparska kuhinja ima svoje posebne čari.

Cipar je redovito pri vrhu ljestvice na Euroviziji, a muzikalnost ovog naroda može se vidjeti na svakom koraku. Iz gotovo svakog automobila mozgu se čuti istočnjački melosi koji podosta podsjećaju na note iz pera naših Huljića. Glazba i ples su im u krvi, stoga svaku večer ulice obiluju živom glazbom. Restorani su mnogobrojni i većina ih je posvećena lokalnoj kuhinji, iako i internacionalne kuhinje imaju svoj udio u restoranskoj sceni, najvidljivije je to u vibrantnom Limassolu.

Što svakako trebate vidjeti

Vizura nevjerojatnog bizantskog dvorca, živahne šetnice između obale i lijepih vrtova parka Akti Olympion s palmama te jedna od najprometnijih luka u cijelom istočnom Mediteranu - sve to čini Limassol. Drugi najveći grad na Cipru uspostavlja finu ravnotežu između ležernog odmora, razgledavanja bogatog kulturnim znamenitostima i ciparske energije.

Nikozija, grad koji se prepolovio u burnim političkim previranjima prošlog stoljeća, polako vraća svoju ravnotežu. Danas posjetitelji uživaju u jednom od najbogatijih i najprofinjenijih odredišta u zemlji. Nikozija je stari grad s palačama u venecijanskom stilu i suncem okupanim trgovima i uličicama u kojima se šik barovi susreću s finim restoranima. U međuvremenu, sjeverna Nikozija (turska strana grada) prepuna je minareta džamije Selimiye i preplavljena užurbanim osmanskim bazarima, povezanih s ciparskim jugom nedavno ponovno otvorenom ulicom Ledra – živahnim nizom trgovina, barova i bistroa kao simbolom nove Nikozije.

Aiya Nappa Ayia Napa nalazi se na krajnjem istoku Cipra. Tamo možete pronaći najljepšu obalu, posebno u nacionalnom parku šume Cape Greco. Najbolja plaža na otoku (a time i najposjećenija) je Nissi sa svojim tirkiznim morem.

A kad smo već kod prekrasnog krajolika, Paphos je fenomenalan fotokutak. Smještena na zapadnom dijelu otoka, regija Paphos prepuna je upečatljivih stjenovitih krajolika i prekrasnih plaža, uključujući Coral. I Paphosova luka itekako je šarmantna, a preporuka za posjet su i 'Grobnice kraljeva', podzemne grobnice koje čine nekropolu.