KARIJERA I MAJČINSTVO

Broj trudnoća u tridesetima u porastu

11.12.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Ma kakav biološki sat, u posljednja dva desetljeća broj trudnoća žena u 30-im godinama porastao je za 30 posto, a broj trudnoća u dvadesetima opada

Naime, prema podacima britanskog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, sve više žena u dobi između 35 i 39 godina postaju mame. A taj broj u zadnja dva desetljeća porastao je za 30 posto.

'Žene zbog karijere i edukacije svjesno odgađaju majčinstvo do tridesetih i tek tada se odlučuju ostati trudne i roditi', rekla je za CNN Rachel Jones, viši istraživač u Guttmacher Institute.

Američka istraživanja pokazuju i kako broj trudnoća općenito pada, pa je tako u razdoblju od 1990. do 2000. bilo 12 posto manje trudnoća ili 6,4 milijuna, najmanji broj u posljednjih 12 godina.


Također je pao i broj abortusa. Posebno tinejdžerskih koji se u istom razdoblju prepolovio.

Osim toga, bilo je 39 posto manje tinejdžerskih trudnoća.

'Istraživanja otkrivaju kako sve više mladih odgađa seks i čeka duže', rekla je Jones, dodajući kako sve više tinejdžera koristi učinkovite metode kontracepcije.

Do rezultata je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti došao na osnovi svih podataka iz svih država SAD-a koje su poslali nacionalni centri za statistiku zdravlja.