NEMA SMISLA

Bogataši nezainteresirani za električni Rolls Royce

29.05.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Rolls Royceov koncept 102 EX sa ženevskog autosalona činio se kao gotova stvar, no Motor Trend piše da automobil nikad neće ugledati svjetlost serijske proizvodnje

Sa 800 Nm od 0 o/min iz para električnih motora na stražnjoj osovini, električni Phantom možda i jest uglađeniji od onog s benzinskim V12, no 500-tinjak zainteresiranih kupaca imalo je drugih zamjerki.

Za početak, sprint do stotke od osam sekundi i maksimalna brzina od tek 160 km/h malo koga su ostavili oduševljenim, a autonomija od 120 kilometara s jednim punjenjem litij-ionske baterije kapaciteta 71 kWh pokazala se pogubnom za tržišni uspjeh velikog Rollsa.

Konačni čavao u 102 EX-ov lijes zabilo je vrijeme na punjenju koje traje od 8 do 20 sati. Kad već iskrcate nekoliko stotina tisuća eura za ultraluksuzni automobil, nekako očekujete da bude spreman za pokret kad god vam to padne na pamet.

U Rolls Royceu su stoga priznali da 102 EX baš i nema smisla te su nakon opsežne svjetske turneje odlučili ostati vjerni provjerenoj filozofiji.