NOVI VJETROVI IZ ARABIJE

Bahreinske chefice postavljaju svoju zemlju na kulinarsku kartu svijeta

18.03.2024 u 09:33

Bionic
Reading

Znate li gdje se nalazi Bahrein? Službeno Kraljevina Bahrein otočna je država koja obuhvaća istoimeni otok i nekoliko manjih u Perzijskom zaljevu, a ima morsku granicu s Katarom i Saudijskom Arabijom s kojom je povezan cestovnim mostom. A što znate o okusima Bahreina?

Pržena riba safi, marinirani komadići goveđe tikke i slatki, aromatični chai karak, samo su neki od okusa koje su upoznali oni koji su posjetili Bahrein. Ali ako postoji jedan sastojak koji je sveprisutan u bliskoistočnom arhipelagu, to je crna limeta, poznata i kao crni limun ili lumee. On je postao neslužbeni kulinarski ambasador Bahreina u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući nekolicini chefova, od kojih su mnoge žene, u misiji da ostatku svijeta predstave kuhinju te zemlje.

U Bahreinu se to voće, koje potječe iz Omana, ali se povezuje i s Iranom, blanšira u slanoj salamuri prije nego što se suši na suncu, tako da njegovo meso i kora poprime duboku crnu boju. Njegov intenzivan citrusni okus obično se rabi u varivima, juhama, umacima i curryjima. No danas bahreinska chefica i vlasnica lokala Dona Murad, koja posjeduje minijaturnu pekarnicu Librae na Lower East Sideu Manhattana, rabi ju na mnogo nekonvencionalniji način. Stavlja ga u babku, čvorasto brioš pecivo sa skutom od limuna i mljevenom crnom limetom koja je istodobno trpka, slatka i kremasta.

Otkako je otvoren prije godinu dana, Donin najnoviji kafić ili, kako sama kaže, 'pekarnica treće kulture', koja stapa bahreinsko gostoprimstvo s utjecajima New Yorka i kuharskim tehnikama iz Kopenhagena, privukao je lijep kult sljedbenika. Tu se za kolače vječito čeka u redu, a uz lumee babku najprodavaniji su kroasani s ružinom vodicom i pistacijama te ljepljive kiflice s mangom i šafranom.

Tala Bashmi, najpoznatije ime bahreinske gastronomije, još je jedna mlada chefica koja bahreinsku kuhinju stavlja na kulinarsku kartu svijeta. Njezin prvi restoran s različitim menijima, Fusions by Tala, unio je novi život u kultni Gulf Hotel Bahrain u Manamu, glavnom gradu Bahreina, dok ona skuplja pohvale, uključujući i to da je jedini predstavnik arapskih chefova i chefica u izboru The Best Chef Awards. K tome, prije dvije godine, na izboru The Middle East & North Africa's 50 Best Restaurants, Bashmi je osvojila nagradu The Best Female Chef.

Bashmi rabi crnu limetu u vlastitoj verziji bahreinske tikke, koja uzima mariniranu A5 wagyu govedinu i spaja je s lumee gelom i kiselim krastavcima od datula, a sve je umotano u list shiso, predviđeno da se pojede u jednom zalogaju. No, Talu najviše zanima bahreinska kulinarska povezanost s plodovima mora.

'Ono što tu dobijem od mora po kvaliteti se može usporediti s Japanom', tvrdi.

Jedan od njezinih najnovijih favorita je jelo koje koristi kooz, vrstu morskog puža koji se obično jede kuhan. Kako bi pripremila svoj, rabi francuske tehnike kuhanja rezerviranim za escargot (livadni puževi), završen bobičastim voćem mahyaw ili fermentiranim ribljim umakom, još jednim od temeljnih bahreinskih okusa.

'Zaista prikazuje jedinstvenost Bahreina i naših namirnica na jednostavan način, ali s pričom vezanom uz našu povijest'.

Desetljećima lokalni uglednici poslužuju janjeće kotlete riyash i kruh khobz punjen sirom na tržnici u Manami, od užurbanog Haji's Caféa do formalnijeg restorana Naseef, osnovanog davne 1920. Okolna sela prošarana su malim lokalima koji služe tikku, pekarama i štandovima sa svježe cijeđenim sokovima. Ali tek u proteklom desetljeću počeli su se pojavljivati etabliraniji restorani koji poslužuju bahreinsku kuhinju i poslužuju znatiželjne turiste.

  • +5
Fusions by Tala Izvor: Fusions by Tala / Autor: Promo

'Sada ima puno više lokalnih koncepata', kaže Dona Murad, koja vjeruje da je razlog zašto je trebalo neko vrijeme da se razvije pokret to što je bahreinska kuhinja uvelike ukorijenjena u domovima.

'Svaki dom ima svoj jedinstveni način pripreme jela. Kultura je vrlo gostoljubiva, pa ljudi nisu osjećali potrebu izlaziti zbog toga, već su željeli dovesti nekoga u svoj dom i počastiti ga', kaže Dona.

Međutim, postoji jedna iznimka - bahreinska tikka. Iskustvo vrućeg kruha s mesom sa žara mariniranog u crnoj limeti mnogo je ljepše u restoranu. Dona Murad predlaže Tikka & Kebab Ameen u Manami, restoran s roštiljem, a Tala Bashmi Al Naeem Grills u Muharraqu, dok je njezin favorit za svježe morske plodove restoran Tabreez u primorskom Tubliju.

No, bahreinska kuhinja još nije otišla mnogo dalje od crne limete. Još uvijek nije ni otkrivena niti shvaćena, a upravo to je cilj dviju chefica koje to pokušavaju promijeniti, jedna u Bahreinu, a druga u New Yorku.