napunite baterije

(Avan)turizam Dubrovačko-neretvanske županije

27.06.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Upustite se u pustolovinu i 'napunite baterije'!

Zaljubljenici u avanturistički turizam znaju kako je jedini pravi odmor - aktivni odmor. Nema boljeg načina za doživjeti ljepote jezera i rijeka, mora i planina, od vožnje kajakom, surfanja na dasci, bicikliranja ili bilo kojeg oblika aktivnog odmora.

Iskusni su avanturisti odavno istražili sve ljepote prirodnih atrakcija Dalmatinskog juga i tako utabali put i za one manje sklone pustolovini. Tako danas stupiti u kontakt s prirodom mogu i oni kojima je i vilin konjic bio isprika za izbjegavanje prirode.

Stvarno se čini prelako, promatrajući s obale Baćinskog jezera, kako paddle surferi klize po vodi. Koliko god naizgled jednostavno, veslanje na dasci angažira cjelokupnu muskulaturu i osobito je omiljeno među fitness zaljubljenicima.

Nakon brzinske obuke koje je dio doživljaja, otkrit ćete kako se s veslom u rukama može i meditirati. Predivni pejzaži ispunjeni isključivo zvukovima prirode nude priliku za dubinsko opuštanje.

Zato nema opuštanja ako umjesto vesla poželite jedro. Jedrenje na dasci počinje kratkim tečajem od nekoliko sati. Čim uspješno savladate osnovne manevre i balansiranje na dasci, postat ćete zauvijek zavedeni ljepotom windsurfinga. Nakon prvih okreta, želja da ukrotite vjetar postaje opsesija i svaki izlazak na more bez jedra u ruci čini se propuštenom prilikom za užitak.

Mjesto Viganj na Pelješcu je idealna destinacija za profesionalce i za početnike, koji će ubrzo početi promatrati horizont tražeći valove po kojima bi sigurno jedrili. Kad jutarnji vjetar prijeđe u maestral, pozornicu preuzimaju iskusniji surferi glisirajući između nemirnih valova.

Svi koji ipak preferiraju kontrolu kakvu omogućuje veslo u ruci, odlučit će se za kajak ili kanu. Kajakom je moguće istražiti obalu na način kako to nikad ne bi uspjeli kopnom. Čekaju vas skrivene uvale i predivne plaže do kojih je moguće doći samo morem. Jasno, ukoliko ste prvi put sjeli u kajak, možda bi radije krenuli na organizirani izlet, poput jedrenja obalom Cavtata uz kupanac na obližnjim prirodnim rezervatima.

Mnogima je neusporedivo iskustvo veslanja kajakom po Malom i Velikom jezeru na otoku Mljetu. Mirnoća ovih slanih jezera s kristalno čistim morem, omogućuje da detaljno istražite svaku špilju i uvalu uživajući u netaknutoj prirodi.

Ako je potreban odmor i od mora, ali ne i od aktivnosti, otoci Mljet i Lastovo osobito su pogodni za bicikliste. Asfaltirane ceste bez puno prometa, koje prolaze jedinstvenim prirodnim krajobrazom, idealna su kulisa za rekreativce i triatlonce podjednako. Ali, cijelo područje Dubrovačko-neretvanske županije prepuno je uređenih šetnica uz obalu, atraktivnih za bicikliranje, uz dobrodošao predah na nekom od brojnih vidikovaca...

u hladu maslina i borova, opijeni plavetnilom neba i mora. Istinski ispunjeni.