jeste li znali?

Austrija - zemlja u kojoj su rođeni Niki Lauda, Terminator, padobran i germknedle!

Bionic
Reading

Sigurni smo da o Austriji znate puno, no ovih 10 stvari možda i niste bili svjesni. Zemlja je to brojnih poznatih osoba, inovacija i umjetnosti

Svake godine u prvom tjednu siječnja, odmah nakon Nove godine, tisuće i tisuće Hrvata otvore kofere i u njih spakiraju zimsku odjeću potrebnu za sedam dana vesele zabave na snijegu. Najveći dio njih zaputi se u blisku nam Austriju, u sklopu tzv. hrvatskog skijaškog tjedna, i prepusti se uživanju u germknedlama, gulašu, pivu i veselju. Uživanciji nikad kraja, to znamo.

No koliko zapravo znamo o Austriji koju toliko volimo? Malo smo istražili i pred novu skijašku sezonu napravili ljestvicu 10 stvari koje morate znati o Austriji.

1. Austrija i veliki glazbenici vole se oduvijek

Austrija, točnije Beč još od davne povijesti poznat je kao europska kulturna prijestolnica te kao simbol europske klasične kulture. Mozart, Haydn, Strauss, Schubert i mnogi drugi skladatelji rođeni su i živjeli u Austriji, kojoj su posvetili svoju glazbu. No našao se među njima i skladateljima jako poznat ‘padobranac’ - Ludwig van Beethoven.

Iako je bio Nijemac, Van Beethoven je najveći dio života proveo u Austriji, točnije u Beču. Iz rodnoga Bonna svoj rad preselio je u Beč, u kojem je stvarao i umro. Njegov doprinos glazbi bio je toliko velik da mu je, kako se govorilo, skoro cijeli Beč došao na sprovod.

2. Nobelovci na sve strane

Nakon Skandinavije, Luksemburga i Švicarske, Austrija je zemlja s najviše nobelovaca po glavi stanovnika. Broji ukupno 21 Nobelove nagrade, a najvećim dijelom dobila ih je za kemiju, fiziku i medicinske znanosti. Tu je i nagrada za mir, koju je 1911. godine osvojio Alfred Hermann Fried. Ovom nagradom, sigurni smo, Austrija se danas posebno ponosi jer je jedna od rijetkih zemalja koja je nakon Drugog svjetskog rata proglasila da će od tada nadalje zadržati neutralnost. Upravo zbog toga ne čudi da je Austrija članica EU-a koja nije i članica NATO-a.

3. Zemlja u kojoj žive neke od najpoznatijih delicija

Germknedle, zaherica, bečki odrezak, štrudle od koječega i još ponešto podrijetlom su iz Austrije. Neke od najboljih delicija u kojima uživamo preko zime svoj dom pronašle su upravo tamo. Čak i debrecinke! Prije nego što vas ova informacija naljuti jer znate da su debrecinke mađarske, moramo napomenuti da većina austrijskih jela zapravo dolazi iz Austro-Ugarske pa da ih zbog toga, Austrijanci pomalo prisvajaju.

Osim ovih zvučnih jela, ne smijemo zaboraviti da iz Austrije potječu lovačke knedle s raznim umacima od divljači, kuhano vino i neka od najboljih piva u kojima uživamo i u Hrvatskoj. Nećemo otkriti sve tajne, potrudite se ove zime sami istražiti ponudu i zapisati recepte, jer ih Austrijanci sebično čuvaju i nikome ne daju. S pravom!

4. Gdje je nastao padobran? Pogađate?

Franz Reichelt, krojač inovator, u svijetu poznatiji i kao ‘leteći krojač’, čovjek je koji je izumio padobran. Iako je tragično preminuo kad mu se tijekom testiranja skokom s Eiffelova tornja padobran nije otvorio, njegov izum nije pao u zaborav.

Na tome mu danas mogu zahvaliti mnogi – od rekreativaca do letećeg osoblja i putnika.

5. Bečki valcer voli cijeli svijet

Ne postoji plesna škola koja u svojoj ponudi društvenih plesova ne nudi bečki valcer. On je kao alfa i omega plesanja u svijetu. Nastao je, smatra se, u 16. stoljeću iz plesova Landler i Dreher, a sve do 18. stoljeća bio je zabranjen. Ples balova i dvorskih zabava ime je dobio po njemačkoj riječi waltzen, što znači vrtjeti ili kružiti. A veliku ulogu u njegovoj popularizaciji imala je dinastija Strauss. Godine 1951. uvršten je na popis natjecateljskih plesova, zbog čega dobro izvoditi bečki valcer postaje odlika vrhunskog plesača te mu osigurava poseban status među kolegama.

6. Ljubitelji automobila, oprez!

Iako je rođen u Vratislavicama u Češkoj, Ferdinand Porsche, osnivač Porschea, u vrijeme rođenja bio je stanovnik Austro-Ugarske zbog čega se njegovo ime često može pronaći na listi poznatih Austrijanaca. Njegovo ime povezuje i uz nastajanje Volkswagenove 'bube', Mercedesa SS/SSk-a i mnogih drugih poznatih vozila današnjice. Njegov doprinos auto-moto industriji ne može se osporiti, no o podrijetlu i pripadnosti moglo bi se diskutirati. Ipak, to je i dalje zanimljiva činjenica koju ćete često pronaći na popisu stvari vezanih uz Austriju.

7. Tajna veza između Formule 1 i Austrije

Svjetski poznati vozač formule Niki Lauda ili Andreas Nikolaus Lauda rođen je u Beču. Trostruki je svjetski prvak, a titule je osvajao 1975., 1977. i 1984. Po završetku sportske karijere osnovao je dvije tvrtke (Lauda Air i Niki) te postao menadžer Mercedesova tima za Formulu 1. O njemu bruji cijeli svijet i sinonim je za Formulu 1, zbog čega je njegov život opisan i predstavljen u filmu 'Rush' iz 2013. godine.

8. Zemlja umjetnika i filozofa

Freud i Klimt samo su šačica imena koja poznaje cijeli svijet. Poznati spisatelj, psihijatar i slikar ostavili su trag na cijeloj kugli zemaljskoj. O njihovim djelima ne trebamo, nadamo se, previše govoriti, ona su dijelom opće kulture i spominje ih se i u našem obrazovnom sustavu. No ako ipak ne znate o kome govorimo, podsjetit ćemo da je Freud otac psihoanalize, a Klimt je dominirao austrijskom umjetničkom scenom 19. stoljeća te su njegova djela, među kojima je najpoznatije 'Poljubac' (Der Kuss), obišla galerije cijeloga svijeta.

9. Austrijska voda, eliksir za kraljeve

Bečki dvorac Schönbrunn, ispred kojeg se slikao svaki turist koji je posjetio Beč, jedna je od najznačajnijih znamenitosti ove zemlje. UNESCO-va je zaštićena baština nastala pod vladavinom Maksimilijana II, cara Svetog Rimskog Carstva, 1569. godine, a spoj je zelenih labirinata, predivnih građevina i parkova.

No ono po čemu je zapravo nama zanimljiv i poseban njegovo je ime koje otkriva veliku tajnu. Schönbrunn, naime, na njemačkom znači ‘lijepi izvor’, a to ime dobio je po izvoru u srcu dvorca/palače, čija je voda bila toliko svježa, ukusna i blagotvorna da se jedino ona smjela i mogla posluživati uz obroke na stolu vladara. Zato se, kad sljedeći put krenete put Beča, potrudite kušati kapljicu-dvije s jednog od najpoznatijih europskih izvora.

10. Poznati Terminator prve korake napravio je u Austriji

Na listu simbola Austrije ugurao se i jedan holivudski lik. Glumac Arnold Schwarzenegger rođen je upravo tamo – u selu Thal u pokrajini Štajerskoj, šest kilometara udaljenom od Graza. Rođen je u obitelji Gustava i Aurelije Schwarzenegger, a iako je svoj lik i djelo preselio u Ameriku, nikad se nije odrekao nadimka ‘Austrijski hrast’, koji i danas ponosno nosi.

Više informacija potražite ovdje.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal