IZNIMNO OPASNO

Australija od Nove godine zabranjuje solarije

31.12.2014 u 12:16

Bionic
Reading

Solariji će od četvrtka biti zabranjeni u većem dijelu Australije, jednoj od zemalja u kojima su stope raka kože među najvišima u svijetu. Australija će tako postati druga zemlja nakon Brazila koja zabranjuje sunčanu kupelj

Zabrana sunčanja u solariju stupit će na snagu 1. siječnja u državama Novi Južni Wales, Victoria, Južna Australija, Tasmanija, Queensland i na teritoriju australskog glavnog grada.

Zapadna Australija slijedit će taj primjer iako još nije utvrđen nikakav datum dok Sjeverni teritorij, jedina preostala regija, ne raspolaže solarijima u komercijalne svrhe.

'Queensland već ima stopu raka kože najvišu na svijetu i nema sumnje da postoji izravna veza između redovita korištenja solarija i zloćudnog melanoma', objasnio je privremeni ministar zdravstva Mack McArdle australskoj agenciji Associated Press.

Po Australskom vijeću za istraživanje raka, dvoje od troje Australaca dijagnosticirat će se rak kože prije 70. godine, sa stopama dva do tri puta višima od onih zabilježenih u Kanadi, SAD-u i V. Britaniji. Više od 2000 Australaca umrlo je od raka kože 2011, a većina se pripisuje melanomu.

Koncentracije UV zraka u solarijima štetne su za sve tipove kože. Znanstvena istraživanja pokazala su da korištenje solarija prije 30. godine života povećava rizik od melanoma za 75 posto. Osim toga, bilo koje vrijeme provedeno u solariju izlaže vas UV zrakama. Što ih više primite, to je opasnost veća. Zrake koje se koriste u solarijima znaju biti i do pet puta snažnije od najjačih zraka sunca usred dana.

Ako se sunčate u solariju, imate dva puta veće šanse oboljeti od karcinoma kože nego da se sunčate na plaži, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Dundee. Kako su pojasnili znanstvenici, solariji zrače dva puta više od dopuštene razine zračenja, a to je iznimno opasno za ljudsku kožu. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da su solariji smrtonosni poput cigareta i nalaze se na popisu opasnih stvari koje uzrokuju rak.