PREVIŠE PROVOKATIVNO

Amerikanci cenzurirali naslovnicu s Andrejem Pejićem

17.05.2011 u 07:56

Bionic
Reading

Knjižare su od nas tražile da časopis omotamo u neprozirne folije ako ih i dalje mislimo prodavati kod njih, kaže Skye Parrott, kreativni direktor Dossiera

Model poznat po svom androgenom izgledu, Andrej Pejić, 'zaradio je' prvu cenzuru. Naime, poznati američki lanac knjižara Barnes & Noble odlučio je sa svojih polica povući najnovije izdanje časopisa Dossier, koji se bavi modom, dizajnom i kulturom, prenosi Elle.com.

Na naslovnici je crno-bijela art fotografija mladog Andreja, raskopčane košulje te s kosom uvijenom u viklere. Čini se kako je to za američku knjižaru bilo previše.

'Tražili su da časopis omotamo u neprozirne folije, ako ih i dalje mislimo prodavati kod njih. Objašnjenje je otprilike bilo da, iako znaju da je Andrej muškarac, izgleda kao žena', govori Skye Parrott, kreativni direktor i suosnivač Dossiera, koji smatra kako će se na taj način smanjiti prodaja časopisa.

'To je samo gol muškarac na naslovnici, što se stalno objavljuje bez da ga se prekriva folijom. Nije slučajno da su to od nas zahtijevali samo u Americi. Mislim da je ljudima bilo neugodno zbog te igre spolova jer Andrej u tijelu izgleda kao muškarac, a u licu kao žena i u obje je varijante prekrasan. Ja mislim da je naslovnica upravo zbog toga zanimljiva', rekao je Parott.

Podsjetimo, Andrej Pejić, 19-godišnjak podrijetlom iz Bosne koji od malih nogu živi u Australiji, postao je iznimno poznat nakon kampanje koju je odradio za Jean Paul Gaultiera. Njegov androgeni izgled omogućio mu je već mnogo revija prestižnih dizajnerskih imena, a hvale ga i ugledni svjetski modni magazini.