nikad nije kasno

5 savjeta o prehrani koji će vam pomoći da bolje starite

17.04.2022 u 15:22

Bionic
Reading

I male promjene u našim svakodnevnim prehrambenim navikama mogu smanjiti rizik od mnogih bolesti povezanih sa starenjem

Dobra vijest je da nikad nije kasno za brigu o prehrani i zdravlju, a ovih pet savjeta svakako trebate imati na umu:

Izbjegavajte prerađeno meso

Brojne studije otkrile su povezanost između čestog konzumiranja prerađenog mesa i lošeg zdravlja. Istraživanje s Harvarda pokazalo je kako je konzumiranje tek jedne porcije prerađenog mesa na dan (slanine, kobasica i narezaka) povezano s 42 posto većim rizikom od srčanih bolesti i 19 posto povećanim rizikom od dijabetesa. Druga istraživanja su ukazala i na to da prerađeno meso ima veći rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Jedite u bojama, po mogućnosti plavo

Iako nikad nije dobar odabir koncentrirati se na samo jednu grupu namirnica ili super hrane, moramo izdvojiti borovnice. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumiranje šalice borovnica dnevno snižava krvni tlak. Većina nas ne može (i ne želi) pojesti dnevno šalicu borovnica, ali poanta je u tome da u svoju prehranu svakako trebate dodati tamno obojeno voće i povrće - borovnice, trešnje, špinat i kelj. Prepuni su hranjivih tvari, vlakana i karotenoida.

PREPORUKA NUTRICIONISTA

Mučite muku s kilogramima? Ovih deset namirnica pokušajte jesti češće

Pogledaj galeriju

Preskočite pakiranu hranu

Kako možete znati da je hrana prerađena? Jedan dobar pokazatelj je to dolazi li u pakiranju koji se mora rastrgati. Ako niste sigurni što je to, zamislite čips, granola pločice, brzu hranu, smrznutu gotovu hranu… No svako pravilo ima iznimke, pa tako i neke cjelovite, neprerađene namirnice, koje su dobre za zdravlje, dolaze po potrebi pakirane. To su recimo orašasti plodovi, jaja, maslinovo ulje, mlijeko…

Pravilo jednog sastojka

Ako pakirana hrana sadrži samo jedan sastojak (piletina, sir), to je vjerojatno razuman izbor.

Korisne i štetne namirnice

Evo što trebate jesti, a što izbjegavati želite li dobro svojoj jetri

Pogledaj galeriju

Suplementi - da ili ne?

Vitamini, minerali, ekstrakti biljaka, studija za studijom razotkriva dobrobiti uzimanja suplemenata, no je li zaista tako? Ili uzalud bacamo novce? Čini se da – da. Stoga uštedite novac koji biste potrošili na njih i uložite u novi par tenisica za hodanje, članstvo u teretani ili ukusan zdrav obrok s obitelji i prijateljima. Sve to će vjerojatno učiniti više za vaše emocionalno i fizičko zdravlje nego suplementi.

MALI TRIKOVI

Starenje nije najbolji prijatelj metabolizma, evo kako ga ubrzati i spriječiti debljanje

Pogledaj galeriju