Lavazzin kalendar poručuje

Budite promjena koju želite vidjeti u svijetu

01.12.2017 u 12:14

Bionic
Reading

Danas je obilježeno otkrivanje Lavazzinog kalendara pod imenom '2030: Što Vi poduzimate?' Massimo Bottura, Jeremy Renner, Alexandra Cousteau, Andre Agassi i Carlo Petrini samo su neki od 17 ambasadora održivosti koji svojim umjetničkim portretima pozivaju sve, uključujući građane, institucije i tvrtke, da se uključe u projekt kako bi ostvarili ciljeve održivog razvoja UN-a

Što vi poduzimate? Pitanje koje nam postavlja Lavazzin kalendar za 2018. izravno i snažno odjekuje u 193 države članice Ujedinjenih naroda. Ovo nas pitanje podsjeća da je 2030. godina iza ugla, a upravo je nju UN odredio godinom do koje će naš planet postati održiviji. Doista, 2030. predstavljena je na provokativan način kroz 17 Platonovih portretnih fotografija koje oživljavaju novi Lavazzin kalendar pod imenom '2030: Što vi poduzimate?'. Radi se o prvoj svjetskoj umjetničkoj platformi za predstavljanje 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Kalendar priča o ciljevima održivog razvoja kroz konkretnu predanost 17 ambasadora održivosti - muškaraca i žena koji su se posvetili pretvaranju prehrambenih otpadaka u obroke za najsiromašnije ljude, pretvaranje plastičnih boca u demokratski izvor svjetlosti, obrazovanju djece, pružanju obuke mladim ljudima u nepovoljnom položaju i marginaliziranim ženama, zaštiti mora i biološke raznolikosti, suočavanju s klimatskim promjenama te borbi za gospodarstvo koje poštuje prirodu i život.

Što vi poduzimate? Od chefa Massima Botture do američkog glumca Jeremyja Rennera. Od borca za očuvanje oceana Alexandra Cousteaua do Carla Petrinija, utemeljitelja Slow Fooda. Od teniskog prvaka Andrea Agassija do Jeffreya Sachsa, ravnatelja UN-ove mreže za održivi razvoj, preko kreatora Plave ekonomije Guntera Paulija i suosnivača Rainforest Alliancea Daniela Katza. Platonovih 17 fotografija portreti su koji gledaju u dušu 17 osobnosti, ali i u dušu svakog od nas, postavljajući neizbježno pitanje '2030: Što vi poduzimate?' Oni nas podsjećaju da je 2030. vrlo blizu, a pred nama je još uvijek dugačak put koji moramo prijeći kako bi se tih 17 ciljeva postiglo. Stoga Lavazzin kalendar za 2018. - kreativni projekt agencije Armando Testa - pojedince poziva na djelovanje, podsjećajući ih na našu kolektivnu odgovornost.

'Pitanje koje postavlja naslov Lavazzinog kalendara za 2018. je izravno i namjerno provokativno. 'Što vi poduzimate?' Od svih nas - građana, političkih i društvenih institucija, tvrtki - traži da reagiramo i poduzmemo nešto što će dovesti do promjena. Ovih 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda put su za spašavanje planeta, ali 2030. se brzo približava, a poticanje ljudi na kretanje u pozitivnom smjeru nužno je kao i uvijek', izjavila je Francesca Lavazza, članica Upravnog odbora tvrtke. 'Zato smo odlučili podržati UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja i po prvi put ih interpretirati na umjetnički način zahvaljujući majstoru suvremene fotografije kakav je Platon. Želimo popularizirati univerzalnu predanost 2030. godini, širiti i podići na visoku razinu svijest o temama i onima koji igraju središnju ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja. To je jedini način na koji možemo pokrenuti ljude, mlade prije svega, kako bismo uistinu postali oni koji mijenjaju budućnost. Želimo prenijeti poruku pozitivne revolucije, potaknuti i ponovno probuditi osjećaj zajedništva tako da mi možemo biti promjena koju želimo vidjeti u svijetu.'

Jeffrey Sachs istinska je inspiracija koja stoji iza Lavazzinog kalendara "2030: Što Vi poduzimate?". Profesor na Sveučilištu Columbia i posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa o ciljevima održivog razvoja - Jeffrey Sachs, jedan je od ambasadora održivosti kojeg je Platon zajedno sa suprugom Soniom portretirao kao zagovornike cilja broj 17: Partnerstvo za ciljeve. Jeffrey Sachs objašnjava: "Sve 193 države članice Ujedinjenih naroda 2015. godine usvojile su ciljeve održivog razvoja kako bi se ukazalo na porast opasnosti od uništavanja okoliša, a umjesto toga, krenulo prema budućnosti napretka, zdravlja, obrazovanja i mira. Danas, dvije godine kasnije, još uvijek smo daleko od ostvarenja tih 17 ciljeva koji su zasigurno ambiciozni, ali ostvarivi do 2030. Doista, globalna suradnja je ključna budući da su temeljni principi u interesu svih nas, ne samo vlada, nego i pojedinaca, tvrtki, sveučilišta i društva općenito. Lavazzin kalendar slavi ovu globalnu predanost i podsjeća nas na to koji su ulozi u igri. Moja nada, kao i moje uvjerenje, je da će potaknuti mnoge druge ljude da prigrle pokret održivog razvoja".

17 UMJETNIČKIH FOTOGRAFIJA ZA PLANET

Što Vi poduzimate? Provokativno pitanje Lavazzinog kalendara za 2018. upada u oči i prodire izravno u svijest, zahvaljujući iskrivljenom objektivu Platona, britanskog fotografa i pripovjedača grčkog podrijetla kojeg širom svijeta hvale kao "fotografa moćnih" zbog fotografiranja nekih od kultnih svjetskih vođa, poslovnih i tehnoloških titana te ikona svijeta zabave. "S Lavazzinim kalendarom '2030: Što Vi poduzimate?' želimo svijetu ukazati na skupinu kulturnih heroja dajući im priznanje koje zaslužuju“, rekao je Platon. "U ulozi aktivista i kulturološkog provokatora, ovim sam projektom pokušao započeti raspravu punu poštovanja o našem moralnom kompasu i važnosti dobrog vodstva. Ovdje nema negativnosti, nema krivnje, postoji samo energija i strast - i zbog toga je to pozitivna revolucija. To je 17 izvanrednih priča koje mogu biti izvor inspiracije i postati snaga koja vodi zajednicu odgovornih globalnih građana motiviranih suosjećanjem i dubokim poštivanjem služenja zajednici".

Davanje lica svakom od UN-ovih 17 ciljeva održivog razvoja i pričanje priče o inspiraciji za svaki od ciljeva, velik je izazov koji je Lavazza željela započeti s Platonom pod kreativnim vodstvom agencije Armando Testa. "Nakon tri godine fotografija Branitelja Zemlje - suvremenih heroja predanih cilju prehranjivanja planeta na pravedan i održiv način u Africi, Latinskoj Americi i Jugoistočnoj Aziji - umjetnička fotografija govori o nužnosti univerzalne društvene obveze koju nitko ne može zanemariti. Nakon Helmuta Newtona, Annie Leibovitz, Davida LaChapellea, Stevea McCurryija i mnogih drugih majstora suvremene fotografije, prepoznali smo senzitivnost Platona, pripovjedača i velikog poznavatelja ljudske duše, kao pravog saveznika u oživljavanju 17 ciljeva održivog razvoja kroz umjetničko pripovijedanje. Ovo 26. izdanje Lavazzinog kalendara nakon 16 godina također označava povratak crno-bijeloj tehnici: obrada koja kroz Platonov objektiv postaje vrlo moderna, izravan stil bez ukrasa koji autentično portretira svoje likove. Crno i bijelo koje potiče refleksiju i duboku introspekciju, savršeno je za univerzalnu temu kao što je predanost zaštiti planeta", dodao je Michele Mariani, izvršni kreativni direktor, agencija Armando Testa.

POZITIVNI POKRET ODGOVORNOSTI

Lavazzin kalendar za 2018. (koji se može pregledati online na Calendar.lavazza.com) poziva građane, predstavnike institucija, tvrtke i sve pripadnike civilnog društva da upoznaju i omoguće ostvarivanje UN-ovih ciljeva održivog razvoja do ciljane 2030. godine. Moguće je objaviti osobnu predanost ulozi ambasadora održivosti i pomoći u širenju pozitivnog pokreta odgovornosti na društvenim medijima s hashtagom # 2030whatareUdoing.

2030. ŠTO VI PODUZIMATE?

#2030whatareUdoing @Lavazza