FIAT MIO

Ovako 17.000 dizajnera zamišlja automobil budućnosti

29.10.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Kako bi izgledao automobil koji je dizajniralo 17.000 ljudi? Zahvaljujući Fiatu, više ne moramo biti u nedoumici. Odgovor možete pogledati u fotogaleriji koju donosimo u nastavku

Za oblikovanje Fiat Mia talijanski proizvođač pokrenuo je internetsku stranicu na koju su se mogli registrirati dizajneri iz cijelog svijeta te podijeliti svoje ideje o kompaktnom gradskom automobilu budućnosti. Ovo nije prvi put da je Fiat primijenio ovakvu taktiku - Talijani su već dva puta iskoristili sinergijsku moć interneta kako bi razvili koncepte FCC1 i FCC2.

Fiat Mio dug je trunčicu manje od dva i pol metra, što ga čini kraćim automobilom od Smart Fortwoa, a dizajnerska ideja vodilja zasnivala se na minimalizmu. Izvana su tu kamuflirana svjetla, poklopljeni kotači radi učinkovitije aerodinamike i veliki stakleni krov, dok je interijer najvećim dijelom sazdan od recikliranih materijala.

U Fiatu ne otkrivaju specifikacije Miovog pogona, tek da je isti električne prirode, no ističu da je futuristički koncept s GPS navigacijom, kontrolama putem displaya osjetljivog na dodir te integracijom mobilnih uređaja stvoren za svijet u kojem će vozač zapravo biti samo jedan od putnika.

Fiat Mio predstavljen je publici na autosalonu u Sao Paolu.