ČEKA LI NAS ISTO?

Britancima zbog slabe funte auti sve skuplji

12.02.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Dok na svim europskim tržištima cijene automobila padaju, a distributeri nude primamljive akcije kako bi potaknuli prodaju, Britanci se suočavaju sa svakodnevnim povišenjima cijena automobila

Ford je za Veliku Britaniju najavio povećanje cijena svojih automobila od šest posto. Vauxhall, britanska verzija Opela, poskupit će za pet posto, dok će Audi i Mercedes dignuti cijene svojih automobila za dva, odnosno 1,5 posto.

Sličan potez najavljuju i u Volkswagenu, a gotovo je sigurno da će i ostali proizvođači slijediti trend, upitno je jedino s kolikom odgodom. Tako je već ovih dana Ford Focus u Velikoj Britaniji poskupio za 7.171 kunu.

Za povećanje cijena proizvođači krive sve slabiju funtu, koja se u posljednje vrijeme ne nosi najbolje s eurom.

Budući da se većina automobila proizvodi u eurozoni te se njihovi dijelovi plaćaju dobavljačima u eurima, direktan pad vrijednosti funte u odnosu na euro značajno nagriza profitne margine proizvođača, zbog čega su poskupljenja, do oporavka funte – neminovna.

S izuzetkom Rusije u kojoj je slaba rublja također doprinijela poskupljenju automobila u prosjeku za 4,5 posto, nijedno drugo europsko tržište automobila nije zabilježilo ovakav trend.

Budući da i kuna u posljednje vrijeme gubi bitku protiv eura, možda nije bezrazložno zapitati se - čeka li nas isto?