S GOTOVINOM U DŽEPU

Unatoč krizi, Hrvati ne odustaju od kupnje auta

27.10.2010 u 13:27

Bionic
Reading

Svaki drugi Hrvat planira kupiti automobil u iduće dvije godine, od čega polovica planira platiti novo vozilo gotovinom, i to između 10.000 i 15.000 eura. Do tih zaključaka došao je portal 4kotača nakon ankete provedene na uzorku od 600 ispitanika, od kojih su 84 posto bili muškarci, a 16 posto žene

Od polovice ispitanika koji su istaknuli namjeru kupnje novog vozila u iduće dvije godine, čak ih je 57 posto već kupilo automobil u posljednje tri, dok je 39 posto ispitanika istaknulo da kupuje novo vozilo jer im je postojeće – prestaro.

Prosječna cijena koju su muškarci pritom spremni platiti za automobil iznosi 15.021 euro, dok su žene u prosjeku spremne izdvojiti 13.982 eura. Budući vlasnici, njih 43 posto, planiraju platiti automobil gotovinom, a više od polovice onih koji bi kupili vozilo na kredit nema namjeru dati više od 25 posto mjesečnih primanja za ratu kredita.

Muškarci su skloniji kupovini rabljenog automobila u odnosu na žene (64 posto naprema 49 posto), no zato se jedni i drugi slažu da im je pouzdanost najvažnija (96 posto).

Premda ne sumnjamo da će ovakva vijest obradovati vlasnike domaćih automobilskih salona, u kojima novi automobil planira pronaći 63 posto ispitanika, rezultate ankete treba uzeti s dozom rezerve s obzirom na to da ju je proveo portal specijaliziran za pretragu rabljenih vozila na koji dolaze upravo korisnici u potrazi za automobilom, kao i činjenicu da domaće automobilsko tržište bilježi neprekidan pad prodaje od početka recesije u kojoj se još uvijek nalazimo.