Auto zona 80 POSTO PROIZVODNJE U SAD-U

Najviše američki proizvođač automobila je… Hyundai?

  • Autor: I. Ć.
  • 25.10.2010 11:47:31
  • 25.10.2010 10:45:39

Chevroletova je krilatica 'srčani otkucaj Amerike', a Fordov Mustang vjerojatno je najistaknutija ikona američkih sportskih automobila, takozvanih 'muslecarsa'. No koji je proizvođač automobila 'najviše američki'?

Ako bi se ovaj epitet dijelio prema udjelu automobila koji se proizvedu i prodaju u SAD-u, titula sveameričkog proizvođača automobila od iduće bi godine pripala Hyundaiju! Taj će korejski proizvođač, naime, čak 80 posto automobila prodanih u SAD-u proizvoditi u vlastitim američkim pogonima.

Ford, Chrysler i General Motors ne barataju točnim podacima, no u GM-u ističu da motore i elemente prijenosa proizvode u Kanadi i Meksiku pa vjeruju da je 60 do 70 posto automobila prodanih u SAD-u ujedno ondje i proizvedeno.

No Hyundaijevi postoci govore tek dio priče, prenosi CNN. Trojac iz Detroita proizvodi mnogo više automobila od Hyundaija pa bi tako 66 posto vozila koje je GM proizveo u SAD-u ove godine predstavljalo trostruko veći iznos od onog koji Hyundai planira za iduću godinu.

Hyundai, također, finalno sastavljanje automobila vrši u američkim pogonima, a Ford, General Motors i Chrysler svoje automobile nerijetko dovršavaju u pogonima izvan zemlje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: