Auto zona ČUDA SE DOGAĐAJU

Istočnonjemački Trabant postigao brzinu od 235 km/h!

  • Autor: I. Ć.
  • 5.10.2010 11:54:44
  • 5.10.2010 11:00:18

Dvojica njemačkih automobilskih entuzijasta, braća Maik i Ronny Urland, postavila su novi rekord za najveću brzinu postignutu ikonom komunističke Istočne Njemačke – Trabantom

Povodom 20-godišnjice ujedinjenja Istočne i Zapadne Njemačke, braća Urland u svojem su Trabantu postigla brzinu od 235 km/h, čime su, kako pišu strani mediji, oduzeli kredibilitet brojnim vicevima o istočnonjemačkoj legendi koja se u neizmijenjenom obliku proizvodila punih trideset godina.

Jedan od tih viceva, naime, kaže da Trabant postiže maksimalnu brzinu onda kad ga odvlači drugo vozilo.

Ipak, valja istaknuti da Trabi nije postigao brzinu od 235 km/h vlastitim dvotaktnim snagama, već ga je do nje doveo moderni Hondin 2.2-litreni benzinac sa 270 KS i ubrizgavanjem NOS-a, koji su braća Urland ugradila pod poklopac, a koji mu, između ostalog, omogućava da dosprinta do stotke za svega 3,2 sekunde.

Premda su Nijemci padom Berlinskog zida zamijenili svoje Trabante, na čiju se isporuku čekalo godinama, za moderne zapadnoeuropske modele, posljednjih je godina automobil izrađen od plastificiranog pamučnog otpada - duroplasta - dosegao kultni status.

Fan-klubovi niknuli su u brojnim istočnim gradovima, a turistima se pruža prilika da u takozvanim Trabi Safarijima i sami isprobaju mogućnosti automobila koji je od 1957. do 1991. motorizirao Istočnu Njemačku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: