SA APERTA

Ferrarijev najekskluzivniji model rasprodan prije premijere

24.09.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Zvijezda Ferrarijevog štanda na pariškom autosalonu, koji otvara svoja vrata publici idući tjedan, bit će automobil koji Ferrari naziva svojim 'najekskluzivnijim modelom dosad'. Ovakva izjava, čini se, nimalo nije prenapuhana kad se uzme u obzir da je čitava planirana serija već rasprodana

Ferrari planira proizvesti svega 80 primjeraka kabrioletske inačice 599-ice koju naziva SA APERTA. Automobil je izrađen u čast dizajnerske kuće Pininfarina, a prefiks SA stoji za imena Sergio i Andrea Pininfarina.

Automobil je odabranoj klijenteli bio pokazan tijekom prezentacije Pebble Beach Concours u Kaliforniji. Talijanski proizvođač superautomobilske egzotike već onda je prikupio 80 pisama namjere potencijalnih kupaca, premda oni još nisu znali cijenu novog modela, za koju se očekuje da bi trebala iznositi 400.000 eura.

U Ferrariju su pomalo škrti po pitanju tehničkih detalja, no poznato je da automobil pogoni 6.0 L V12 koji razvija 670 KS, što bi mu trebalo omogućiti performanse bliske onim modela 599 GTO. Talijani ističu i da je razlika u masi automobila svedena na minimum te da je SA APERTA torzijskom krutošću 'usporediva sa zatvorenom berlinettom'. Ipak, u Ferrariju ne skrivaju da meki sklopivi krov treba koristiti 'tek onda kada se vrijeme značajno pogorša'.