402 METRA ZA 6,9 SEKUNDI

Pogledajte kako najbrži automobil na svijetu ždere asfalt

23.09.2010 u 09:44

Bionic
Reading

Postoji razlog zašto prave trkaće automobile ne viđate po regularnim prometnicama i oni nemaju samo veze s homologacijom. Jednostavno rečeno, automobili koji su odlični za trkaću stazu ne funkcioniraju dobro u svakodnevnim situacijama, a vrijedi i obrnuto

Zato trkači redom svoje bolide na stazu dovoze prikolicama, no postoje i ona natjecanja koja ovo ne dopuštaju, a jedno takvo s one strane Atlantika iznjedrilo je automobil koji se može pohvaliti titulom najbržeg na svijetu.

Pravila Drag Weeka zahtijevaju od natjecatelja da svojim automobilom u pet dana odrade pet utrka u pet različitih država, a pritom se u svom bolidu moraju bez pomoći dovesti do svake pojedine staze. Automobil s najnižim ostvarenim vremenom je pobjednik.

Laskava titula ove je godine pripala Larryju Larsonu i njegovoj Chevrolet Novi iz 1966. koja četvrt milje odrađuje za, pričekajte radi dramatičnijeg učinka – 6,95 sekundi! Da, ova starudija zahvaljujući biturbo punjenom 9,5-litrenom V8 motoru razvija, kako se procjenjuje, 2.300 KS te na 402 metra postiže brzinu od 334 km/h.

Nismo neki ljubitelji pravocrtnog utrkivanja, ali kad se u obzir uzme da automobili s Drag Weeka prevale gotovo 2.000 kilometara u svega pet dana te svako malo odrade utrku na maksimumu, teško je ne ostati impresioniran.

Videoisječke koji prikazuju monstruoznu Chevrolet Novu u akciji možete potražiti u nastavku.