VIŠE SNAGE, VIŠE MASE

Lotus Elite – oproštaj od jednostavnosti i lakoće

21.09.2010 u 13:13

Bionic
Reading

Na stranu sa svim iznenađenjima koja su nam bjelosvjetski proizvođači automobila pripremili za pariški Mondial de l'Automobile, ondje će nas, kako stvari stoje, najviše šokirati izložak na Lotusovom štandu

Britanski proizvođač predstavit će nam u Parizu još jedan automobil čije ime započinje slovom 'E', no sudeći prema medijskom izvješću i fotografijama, to će biti jedino što će imati veze s Lotusovom tradicijom.

Lotus Elite djelo je novoustoličenog direktora dizajna Donata Cocoa, a Britanci ne skrivaju da novi vizualni izričaj u budućnosti planiraju kopirati i na nadolazeće modele. Ništa tu ne bi bilo čudno da ovaj kupe-kabriolet s tvrdim sklopivim krovom ne teži, za jednostavnosti naklonjen Lotus, nekarakterističnih 1.650 kilograma.

Kako bi automobil performansama ipak bio ukorak s renomeom koji britanski proizvođač perolakih sportskih automobila uživa među klijentelom, pod poklopac je zaguran Lexusov petolitreni V8 iz IS F-a koji 611 KS preko automatskog mjenjača prenosi na stražnje kotače.

U Lotusu tvrde da Elite doseže 100 km/h za 3,6 sekundi te juri 315 km/h, a u proizvodnji bismo ga, uz male izmjene, trebali vidjeti do 2014. po cijeni od 115.000 britanskih funti.