Auto zona ŽIVOTINJE, PJEŠACI I URINIRANJE

Bizarni prometni propisi s one strane razuma

  • Autor: N. N.
  • 27.8.2010 14:43:00
  • 27.8.2010 13:18:43

Jeste li znali da vas nepoznavanje zakona ne ispričava? Evo, sad znate. Isto vrijedi i za prometne propise, a kao olakotna okolnost neće vam se uzeti ni činjenica da graniče s onom stranom razuma. Donosimo nekoliko njih na koje biste trebali obratiti pozornost ako se smatrate kozmopolitom

Singapur je raj za pješake. Ondje im se automobilom ne smijete približiti na manje od pedeset metara, dok im je u Pekingu pametnije da gledaju gdje staju jer se vozač ondje ne smije zaustaviti čak i ako je pješak na zebri.

Nađete li se kojim slučajem u Vijetnamu, međunarodno priznata vozačka dozvola neće vam vrijediti pišljivog boba ukoliko vam lokalne vlasti ne izdaju privremeno odobrenje za upravljanje određenim tipom vozila. Dečki u plavom su vas uhvatili bez odobrenja? Prijeti vam zatvorska kazna do tri godine, a ako bez dozvole sudjelujete u prometnoj nesreći, ne gine vam 'cener' iza rešetaka.

CC

Ništa manje nisu strogi ni u Saudijskoj Arabiji, no samo ako ste žena. Uhvate li vas da upravljate motornim vozilom, pa čak i biciklom, prijeti vam zatvorska kazna, a strankinjama – deportacija!

Južnoafrička Republika pak više drži do stoke nego do vozača. Domaće životinje ondje imaju pravo prvenstva prolaza, bez obzira na prometnicu, a kazne za nepoštivanje tog propisa sežu i do 3.000 kuna.

CC

Ako ste mislili da na Starom kontinentu imamo manje bizarne prometne propise, razmislite ponovno. U Luksemburgu je, primjerice, dopušteno upravljanje automobilom bez vjetrobranskog stakla, no samo ako ima funkcionalne brisače (spužvica za vizir kacige se ne računa), a premda uriniranje u javnosti malo koja vlast tolerira, u Velikoj Britaniji vas neće privesti zbog kršenja javnog reda i mira ukoliko mokraćom zalijevate stražnju gumu vlastitog automobila dok se desnom rukom pridržavate za vozilo. U Danskoj pak morate propustiti konja koji tegli kočiju ukoliko mu je 'neugodno' i poželi vas preteći.

CC

No bizarnošću se malo tko može mjeriti s Amerikancima. Vezali ste slona, krokodila ili kozu za parkirni aparat na Floridi? Morate platiti kartu kao da ste automobilom zauzeli parkirno mjesto, dok u Oregonu vrata vašeg automobila ne smiju biti otvorena dulje negoli je potrebno. U Tennesseeju ne smijete pucati na divljač, osim ako je riječ o kitu na kojeg pucate iz automobila. U vožnji! U Montani smijete prevoziti ovce automobilom samo ako im društvo pravi pas ovčar, dok u Kaliforniji nije dopušteno vozilima da se bez vozača i putnika kreću brzinom većom od 100 km/h.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: