Auto zona MANJE JE VIŠE

Japanski inovator objedinio papučicu gasa i kočnice

  • Autor: I. Ć.
  • 6.8.2010 13:25:52
  • 6.8.2010 11:56:54

Japanski inovator Masuyuki Naruse osmislio je rješenje koje bi trebalo pojednostaviti način na koji upravljamo i zaustavljamo automobile - papučicu koja objedinjuje funkcije gasa i kočnice

Možda zvuči čudno, međutim u prometu se nerijetko događaju situacije u kojima vozači, u trenutku panike, umjesto kočnice greškom nagaze na pedalu gasa. Prst krivice, osim na nesmotrenost vozača, mogao bi se usmjeriti i na proizvođače sklone eksperimentiranju s ergonomijom, no Masuyuki Naruse smatra da ima rješenje za nezgodan problem.

Objedinjavanjem funkcija kočnice i gasa na jednoj papučici, Naruse smatra da bi se ovakvi incidenti u potpunosti eliminirali. Prema njegovu rješenju – vozač bi gas dodavao rotiranjem stopala udesno, a kočenje bi se vršilo tradicionalnom metodom zakucavanja papučice u tapecirung.

Postepenim uvođenjem elektronskih kontrola drive-by-wire, kao i uvođenjem električnih automobila koji se ionako koriste automatskim mjenjačima pojednostavljivanje upravljačkih kontrola zasigurno će postati imperativ u autoindustriji.

Hoće li to značiti i uvođenje Naruseovog rješenja – ostaje za vidjeti.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: