NIŠTA OD LUCKASTE KIA-E

Loša ekonomska klima ubila Soul'ster

29.07.2010 u 12:47

Bionic
Reading

Premda bismo, zbog svjetske gospodarske krize, očekivali da proizvođači odustanu od uvođenja novih ultraluksuznih modela, čini se da recesija ponajprije glave dolazi jeftinim i zabavnim automobilima

KIA je svojevremeno nadobudno najavila serijsku proizvodnju luckastog koncepta Soul'ster – crossovera s otvorenim krovom koji nam je predstavljen na autosalonu u Detroitu prošle godine. Korejske planove pobrkala je recesija, a premda KIA-u nije okrznuo pad prodaje automobila kao ostale proizvođače, od Soul'stera se, kako prenosi Ward's Auto, ipak odustalo.

Orth Hendrick, KIA-in direktor planiranja proizvoda, tvrdi da Soul, sestrinski model na kojem je Soul'ster zasnovan, spada u nišu koja zauzima veoma malen tržišni segment, pa bi razvijanje specijalnih izvedbi poput Soul'stera u ovakvim gospodarskim uvjetima bilo besmisleno.

Da stvar za Soul'ster bude gora – od Soula se strukturalno dovoljno razlikuje da bi trebao biti građen kao potpuno novi model, što bi za KIA-u značilo drastično povećanje troškova.