FERRARI CALIFORNIA

Kakav automobil želi Željko Kerum?

26.07.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Ljubav prema luksuznim i sportskim automobilima nije strana splitskom gradonačelniku Željku Kerumu. Novi je automobil na njegovoj listi želja Ferrari zvučna imena – California

Željko Kerum, čini se, veliki je ljubitelj brze vožnje s vjetrom u kosi. Tek što mu je nećak razbio Ferrari F430 Spyder, Slobodna Dalmacija prenosi da je splitski gradonačelnik bacio oko na novog toples ljepotana iz Maranella koji nosi ime po najsunčanijoj i ekološki najosvještenijoj državi SAD-a – Kaliforniji.

A kakav je to automobil, sigurno se pitate?

Osim što košta 295.000 eura, odnosno nešto više od 2,1 milijun kuna, Ferrari California je, baš kako joj ime kaže – automobil namijenjen ponajprije američkom tržištu. S obzirom na to da ubrzanje s mjesta do 100 km/h traje svega četiri sekunde, a maksimalna brzina iznosi 310 km/h to nikako nije spor automobil, no činjenica jest da je zbog nekih karakteristika California 'najmekši' model u Ferrarijevoj ponudi.

Talijani su motor, 460 KS snažni 4.3 litreni V8, smjestili sprijeda, tako da u unutrašnjost stanu četiri osoba. Ovakav smještajni kapacitet, doduše, treba uzeti s dozom rezerve, jer će se na stražnjoj klupi naći mjesta tek za putnike izrazito niska rasta. California je ujedno i prvi Ferrari s tvrdim sklopivim krovom što ga čini upotrebljivim kroz cijelu godinu i u svim uvjetima.

California je ujedno prvi Ferrarijev model koji je dobio motor s direktnim ubrizgavanjem pa troši svega 13 litara goriva na stotinu kilometara, a i prva je dobila sofisticirani automatski mjenjač s dvije spojke i sedam brzina koji neprimjetno glatko izmjenjuje stupnjeve prijenosa.

Ima li ga na lageru i može li ga dobiti odmah – zapitao se Željko Kerum očito ne znajući da recesija nije mimoišla ni egzotični Ferrari na čije se automobile nekoć moralo čekati i do dvije godine, a sada i Talijani zaustavljaju pogone i otpuštaju radnike

Za dobiti novu Ferrari Californiju nije potrebna ni pomoć još jednog tajkuna i zaljubljenika u aute - Josipa Stojanovića – Jollyja, dovoljno je samo imati 295.000 eura za potrošiti, što i dokazuje primjer pet već uvezenih Ferrarijevih kabrioleta koji su pronašli vlasnike među imućnim Hrvati još prošle godine.