333 KM/H

13 godina stari Golf postao najbrži na svijetu

21.06.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Volkswagen je s GTI-jem stvorio segment takozvanih 'hot hatchava', odnosno, u slobodnom prijevodu – paprenih kompakata. Jednadžba je bila jednostavna – za tek nešto višu cijenu pod standardnom formom našao se snažniji motor i kočnice, sportskiji ovjes i direktniji upravljač

Unatoč tome što su papreni kompakti vrlo brzo poslužili kao zadovoljavajući supstitut za prave sportske automobile, oni se s njima ipak nikad nisu mogli mjeriti krajnjom brzinom. Barem do sada.

Ljubitelj brzina Jeremy Freedman svojim je Golfom GTI iz 1997. postigao brzinu od 333 km/h, čime je službeno postao vlasnikom najbržeg Golfa na svijetu.

Podatak je tim impresivniji kad se u obzir uzme činjenica da se pod poklopcem ne nalazi kakav donirani V12, već Volkswagenov VR6 uparen s peterobrzinskim ručnim mjenjačem kojem je snaga povećanjem zapremine sa 2,8 na tri litre te setom turbopunjača povećana na 800 KS.

Od ostalih modifikacija valja spomenuti izdržljiviju getribu, kao i mehanički diferencijal s ograničenim proklizavanjem kojim se snaga prenosi na prednje kotače.

Video rekordnog trka možete pogledati na videoisječku koji donosimo u nastavku.