MCLAREN M8B

Umjetnik od kartona izradio repliku trkaćeg automobila

18.06.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Što kažete na umjetnost izrade kartonskih automobila? Ne, ne mislimo na dječje improvizacije automobila od kartonskih kutija s nacrtanim kotačima i kontrolama, već prave pravcate kartonske replike automobila u omjeru 1:1

Dosad smo vidjeli svakakve vrste pokušaja repliciranja automobila u umjetničke svrhe, a jedna od posljednjih koja nas je zaintrigirala bila je ona njemačko-britanskog dvojca Robert Gulpena iz Munchena i Stuart Hughesa iz Liverpoola koji su Bugatti Veyron u potpunosti izradili od zlata i dijamanata u omjeru 1:18

Premda su reciklirani karton i ljepilo primjetno ekonomičniji izbor građevnog materijala od zlata i dijamanata, to ipak ne umanjuje dostignuće Chrisa Gilmoura koji je za motorsport entuzijasta Bob Rubina napravio repliku Denny Hulmeovog Mclarena M8B.

Kartonski McLaren jednakih je dimenzija kao pravi trkaći bolid, a čak mu je i unutrašnjost do zadnjeg detalja izrađena od kartonskih elemenata. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da se, osim ljepilom i kartonom, Chris Gilmour poslužio tek nacrtima McLarena javno dostupnima na internetu.

Zapravo, kartonska replika djeluje toliko uvjerljivo da sumnjamo da bismo je razlikovali od pravog bolida da je kojim slučajem premazana trkaćim bojama izvornog McLarena M8B.