Auto zona RAJ ZA AUDIOFILE

Audi Q7 sa čak 62 zvučnika za savršenu akustiku

  • Autor: I. Ć.
  • 17.6.2010 15:11:02
  • 17.6.2010 14:16:58

Ljubitelji tuninga znaju da preinake na automobilima ne završavaju samo vizualnim i mehaničkim doradama. Ukoliko želite da vaša kolica odskaču od prosjeka, tada je imperativ da sva osjetila moraju biti zadovoljena, uključujući sluh. Pritom ne mislimo na zvuk motora - već stereo uređaja

Premda priča koju donosimo u nastavku nema toliko veze s tuningom koliko s tehnologijom, ne sumnjamo da će biti najzanimljivija upravo onim ljubiteljima automobila koji imaju sklonost doradi svojih limenih ljubimaca.

Najnapredniji audio sustav koji Audi trenutno nudi u svojim automobilima je Bang & Olufsenov sistem sa čak 16 zvučnika, no to je dječja igrarija prema onom na čemu proizvođač s četiri prstena radi u suradnji s njemačkim Institutom za tehnologiju digitalnih medija.

Dvojac se udružio kako bi od prototipa Q7 napravili akustički raj na kotačima. Čak 62 zvučnička sustava ugrađena su u najveći SUV iz Ingolstadta, uključujući pet subwoofera i pet visokotonaca. Svaki zvučnik nadzire računalna jedinica čiji je cilj od kabine stvoriti univerzalni, takozvani – 'sweet spot'.

Institut za tehnologiju digitalnih medija ovu tehnologiju naziva Sintezom zvučnih valova, a sustav je sposoban sa zakašnjenjem uputiti signal svakom pojedinom zvučniku kako bi stvorio individualizirani audio ugođaj za svakog putnika bez obzira gdje on sjedi.

Isti sustav, doduše sa čak 192 zvučnika, implementiran je u kinu Lichtspiele u Lindenu, a najveći problem za masovnu komercijalizaciju sustava zasad leži u implementaciji. Naime, nijedna diskografska niti filmska kuća zasad ne snima materijale u ovom obliku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: