35 POSTO MANJE NESREĆA

Bijeli kombi najpogubniji za motocikliste

24.05.2010 u 15:34

Bionic
Reading

Smanjen je ukupan broj poginulih u prometnim nezgodama za 12 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, istaknuo je danas načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Orlović u Ravnateljstvu policije na tematskoj konferenciji za novinare o stradavanju vozača mopeda i motociklista

On je istaknuo da su vidljivi pomaci nabolje, napominjući da su motoristi, uz pješake, najranjivija skupina sudionika u prometu te da često i sami svojom vožnjom ugrožavaju sebe i druge. Tome u prilog naveo je da su motoristi skrivili oko 55 posto prometnih nezgoda u kojima su sudjelovali.

Orlović je naglasio da su ove godine poduzeli niz preventivnih mjera uoči sezone motociklista da bi, među ostalim, ponovno ukazali ostalim sudionicima u prometu na njihov veći broj na prometnicama. Također se provode edukativne akcije s motociklistima, moto udrugama, autoškolama i stanicama za tehnički pregled. Apelirajući na motocikliste da moraju imati ispravan motocikl i koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu, Orlović je najavio strožu kontrolu poštivanja prometnih propisa.

Voditelj Odjela za prometnu preventivu Ravnateljstva policije Josip Mataja naveo je da se u prva četiri mjeseca ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, bilježi smanjenje broja nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti sa 864 na 563 (34,8 posto) te poginulih za 2 (11,1 posto), teško ozlijeđenih za 52 (27,1 posto) i lakše ozlijeđenih za 160 (40,4 posto).

Ukupan broj poginulih u prometnim nezgodama u prošloj godini sa 548 osoba gotovo je na razini 1965. godine (543), otkada se bilježi rast.

Mataja je naglasio da postoje mogućnosti za daljnje smanjenje broja smrtno stradalih, kojih je u 2009. bilo 12,5 osoba na 100 tisuća stanovnika, a prema nacionalnoj strategiji do 2010. cilj je bio svesti taj broj na 10.

Na konferenciji je pokazana i propisana oprema koju trebaju koristiti motociklisti i ispravan motocikl, a novinarima je pojašnjen i tzv. sindrom bijelog kombija, jer je statistički dokazano da je upravo takvo vozilo najčešće pogubno za motocikliste.

Novinarima su se prigodnim riječima obratili i predsjednik Zbora automobilskih novinara HND-a Mato Pavličević i Kristijan Tićak iz Motorevije.