Auto zona NISSAN SE PREMIŠLJA

Mazda i Mitsubishi nemaju za plaće, traže vladinu pomoć

  • Autor: I. Ć.
  • 23.1.2009 11:35:55
  • 23.1.2009 11:22:00

Japanski izvoznici proteklog su mjeseca zabilježili 35 posto niži izvoz na godišnjoj razini, čemu je najviše doprinio pad prodaje automobila

Prema napisu Bloomberg Newsa, situacija je toliko dramatična da Mazdi i Mitsubishiju više ne pomaže ni zaustavljanje proizvodnje, već su se za potrebe isplate plaća svojim radnicima obratili državi za pomoć. Mitsubishi je već dobio sredstva za siječanjske plaće, dok je Mazda u procesu odobravanja.

Glasnogovornici obje tvrtke priznali su da će se za potrebe isplata plaća radnicima državi najvjerojatnije morati obratiti i u veljači. Premda nije potvrđeno, i Nissanovi čelnici razmišljaju o tome da stanu u red. Treći po veličini japanski proizvođač automobila je objavio otpuštanje 1.200 radnika iz donedavno najproduktivinijih europskih pogona u britanskom Sunderlandu, a Nissan se muči s neprodanim zalihama gotovih automobila kojima je zatrpao testnu stazu u blizini tvornice.

Mazda je već otpustila jednu šihtu radnika te najavila da će od petka zaustaviti dio proizvodnje u Japanu na više od dva mjeseca. Na isto se odlučuje i Honda koja planira zaustaviti svoje pogone u Swindonu tijekom veljače i ožujka kako bi umanjila proizvodnju za 21.000 automobila.

Toyota je pak produžila božićne praznike u Burnastonu, gdje se proizvode Avensis i Auris, te planira dvotjedno zaustavljanje pogona u veljači i ožujku.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: