Auto zona SKLOPLJENO PARTNERSTVO

Toyota i Tesla zajedno će graditi električne automobile

  • Autor: I. Ć.
  • 21.5.2010 11:08:43
  • 21.5.2010 10:08:05

Najveći proizvođač automobila na svijetu – japanska Toyota i proizvođač prvog visokoserijskog sportskog električnog automobila – Tesla Motors udružili su se kako bi zajedno razvijali i proizvodili električne automobile, izvijestili su strani mediji

Toyota će u Teslu investirati 50 milijuna američkih dolara kupovinom tvrtkinih redovnih dionica. Izvršni direktor američke kompanije Elon Musk najavio je da će partnerstvo s Toyotom ubrzati proces proizvodnje te da će izgradnja električne limuzine - Modela S -  otvoriti radna mjesta za 1000 do 10.000 novih zaposlenika.

U Tesli također očekuju da će im partnerstvo s Toyotom zajamčiti lakšu nabavku dijelova i opreme kako bi se izbjegli brojni logistički problemi koji su, između ostalog, odgodili lansiranje njihovog prvog modela – električnog Tesla Roadstera.

Početak proizvodnje limuzine Model S najavljen je za 2012, a u Tesli su najavili da će dotad predstaviti još nekoliko naprednih prototipnih modela. Model S gradit će se u novim pogonima NUMMI u Fremontu, u Kaliforniji, a zasad nije poznato hoće li Toyota iskoristiti višak potencijala tvornice koja godišnje može proizvesti 300.000 automobila. Tesla, naime, planira proizvoditi 20.000 primjeraka Modela S godišnje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: