Auto zona S DVA KLIKA MIŠEM

Hakeri mogu ovladati vašim automobilom

  • Autor: I. Ć.
  • 17.5.2010 10:06:44
  • 17.5.2010 9:36:56

Uvođenje elektronike u automobile rezultiralo je nižom potrošnjom, većim komforom i povećanom pasivnom i aktivnom sigurnošću. Na ovogodišnjoj konferenciji u Oregonu posvećenoj sigurnosti istraživači sa sveučilišta u Kaliforniji i Washingtonu demonstrirat će koliko je uvođenje elektroničkih kontrola današnje automobile učinilo ranjivima na hakerske napade

Početne izvedenice ECU-a – elektroničkih upravljačkih jedinica motora - bile su zasnovane na čipu koji je imao ispisnu memoriju (ROM), pa jednom upisane instrukcije u obliku firmwarea nisu mogle biti mijenjane.

Kako bi smanjili troškove te omogućili modificiranje instrukcija, budući da su elektronički sustavi postajali sve kompliciraniji, proizvođači su tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća prešli na čipove s flash memorijom čiji se firmware mogao modificirati, pa čak i u potpunosti izbrisati.

Donedavno se ECU-u pristupalo jedino prilikom servisiranja vozila, no razvojem tehnologije danas mu se može pristupiti i bežično.

Spajanjem jednog prijenosnog računala na upravljačku jedinicu automobila te njegovim umrežavanjem s drugim računalom istraživači su uspjeli isključiti kočnice, promijeniti očitavanje brzinomjera, modificirati temperaturu klimatizacijskog uređaja, postavke audio sustava, pa čak i zaključati putnike u vozilu.

Cilj im nije, kako tvrde, zaplašiti javnost, već proizvođačima dati do znanja da trebaju više pažnje posvetiti sigurnosti, kako ne bi baš svatko mogao pristupiti tako važnim elektroničkim kontrolnim sustavima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: