Auto zona HVALI MORE, DRŽ' SE KRAJA

Kako izvući živu glavu iz automobila koji tone?

  • Autor: M. V.
  • 4.6.2010 13:07:04
  • 10.5.2010 13:31:04

Sletjeti automobilom u vodu umjesto udariti u drvo mnogima će se vjerojatno učiniti kao bolji ishod prometne nesreće. Voda će učinkovitije apsorbirati i disperzirati silu udara, a također će uzrokovati manje fizičke štete na automobilu, pa su veće šanse da se izvučete bez težih ozljeda. Naravno, ako se izvučete

Slijetanje automobilom u more, jezero ili rijeku ne događa se često kao ostale prometne nesreće, no to ne znači da je išta manje opasno. Ovisno o automobilu, proces potonuća počinje vrlo brzo, a zbog razlike u tlaku najčešće je nemoguće otvoriti vrata dok voda u potpunosti ne ispuni automobil te tlak izvan i unutar vozila postane jednak. Na dnu mora, jezera ili rijeke. Zvuči strašno, zar ne?

Upravo je panika najveći uzročnik tragičnog epiloga. Premda vjerujemo da je teško zadržati mirnoću dok se unutrašnjost polako ispunjava vodom, a automobil nekontrolirano propada u vodenu masu, prioritet je upravo zadržati hladnu glavu.

Šok i dezorijentiranost onemogućit će vas da trezveno razmišljate, no prvi korak je najlogičniji - isti tren pokušajte otvoriti vrata. To bi trebalo biti moguće do trenutka kada prag vode prijeđe jednu trećinu visine vrata. Ukoliko se vrata ne mogu otvoriti iz bilo kojeg razloga, sljedeći potez trebao bi biti spuštanje prozora. Znamo što mislite - neće li voda dovesti do kratkog spoja električnog sustava podizanja prozora? U praksi se pokazalo da električni sustavi na automobilu funkcioniraju još neko vrijeme, pa tako i električni prozori.

Ukoliko kojim slučajem sustav ne radi, neće vam preostati ništa drugo osim razbijanja stakla. Zaboravite na vjetrobransko staklo osim ako ono nije značajnije oštećeno prilikom slijetanja u vodu pa ga možete izbiti nogom. Umjesto toga koncentrirajte se na vozačko staklo koje nije tako lako razbiti kako se možda čini. Za razbijanje tog stakla potreban je jak udar odjećom zaštićenog lakta ili kakvog težeg tvrdog predmeta u što manju točku po sredini površine.

Također bi bilo dobro da ostanete vezani sigurnosnim pojasom do trenutka osiguravanja uzmaka. Na taj način nećete izgubiti oslonac ili završiti u nezgodnom položaju ako se automobil počne rotirati prilikom propadanja. Kao i u slučaju vrata, staklo je potrebno odmah razbiti, da vam voda ne bi umanjila silu udarca. Ukoliko voda i počne prodirati kroz razbijeni prozor, svejedno biste trebali bez većih problema isplivati iz vozila.

Toplo preporučujemo nabavku čekića za razbijanje stakla koji se mogu vidjeti u vozilima javnog prijevoza te njegovo držanje u pretincu ispred suvozača za slučaj nužde. Ova praktična pomagala nerijetko su opremljena i nožem kojim se može prerezati sigurnosni pojas ukoliko se zaglavi.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: