JAMES BONDOV DB5

Skupocjeni Aston Martin pronađen pod plastom sijena i izmeta

21.04.2010 u 13:40

Bionic
Reading

Milijun i pol kuna bit će potrebno novom vlasniku automobila s fotografije da ga dovede u izvorno stanje, no mala je to cijena za djelić automobilske ikonografije kao što je Aston Martinov DB5

Jedan od najprepoznatljivijih klasičnih automobila koji je svojevremeno bio zvijezda serijala James Bondovih filmova pronađen je nakon više od dvadeset godina zatrpan pod plastom sijena i kokošjeg izmeta na jednoj od brojnih farmi u Pennsylvaniji.

S obzirom na to da vlasniku nedostaje ravno milijun i pol kuna potrebnih za restauraciju, automobil će se naći na aukciji Bonhams u Monaku potkraj travnja. Budući da je riječ o jednom od manje od 1.000 ručno proizvedenih primjeraka izrađenih u Aston Martinovim pogonima Newport Pagnell između 1963. i 1965. očekuje se da će postići višemilijunsku cijenu na aukciji.

DB5 je svojevremeno bio najskuplji sportski automobil na svijetu za koji je valjalo izdvojiti čak 4.000 britanskih funti.

Njegov šesterocilindrični motor razvijao je 272 KS, s mjesta do 100 km/h ubrzavao za 7,1 sekundi te mu omogućavao maksimalnu brzinu od 230 km/h, što se i danas, gotovo pola stoljeća kasnije, smatra sportskim performansama.