Auto zona DOK-ING XD

Vlada će podržati projekt prvog hrvatskog električnog auta

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor uručila je danas priznanje tvrtki DOK-ING za razvoj koncepta prvog hrvatskog električnog automobila

Na svečanosti, koju je organizirala Agencija za promicanje izvoza i ulaganja, premijerka Kosor je obećala potporu Vlade tom važnom projektu koji je nastao kao rezultat hrvatskog znanja i pameti.

Idućih mjeseci dosta ću putovati i na susretima sa svim kolegama premijerima promicat ću taj proizvod i nastojati zainteresirati ulagače, najavila je Kosor.

Koncept prvog hrvatskog gradskog električnog vozila XD DOK-ING je započeo 2009. godine. Ta je tvrtka dosad izradila prototipove električnih strojeva za razminiranje, rudarsku industriju i vatrogastvo.

Vlada će učiniti sve da proizvodnja električnog automobila počne 2011. godine i da on u budućnosti postane jedan od prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, rekla je Kosor.

Dragan Matic / CROPIX

Ravnatelj Agencije za promicanje izvoza i ulaganja Sani Ljubunčić istaknuo je da je tvrtka DOK-ING potpuno zaslužila priznanje za razvoj svojih proizvoda, koji imaju visok izvozni i investicijski potencijal.

Tvrtka DOK-ING ima 250 zaposlenih, a izvozi više od 90 posto proizvodnje.

Malo gradsko električno vozilo XD pokreću dva elektromotora snage 45 kW, teško je oko 1.100 kilograma, a od 0 do 100 kilometara na sat ubrzava za manje od osam sekundi.

Predstavnik tvrtke DOK-ING Davor Krpan naglasio je da se njegova tvrtka na svjetsko tržište nastoji probiti proizvodima koji su inventivni, bolji po kvaliteti i jeftiniji od konkurencije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: