EDUKATIVNO-REPRESIVNA METODA

Policija kažnjavala vozače koji su ignorirali zeca na zebri

14.04.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Vidjeli smo dosad svakojake edukativno-represivne metode kojima se policija služi u svrhu promicanja pozitivnog prometnog ponašanja, no ovo je prvi put da u jednoj ovakvoj akciji sudjeluje maskota zeca

Američki policajci iz Glendalea došli su na jedinstvenu ideju kako upozoriti vozače na sigurnost pješaka. Pripremili su sačekušu na križanju na kojem je prošle godine stradalo sedmero, a ove godine petero pješaka te poslali jednog od svojih kolega preodjevenog u plišanog zeca da prelazi pješački prijelaz u vrijeme najveće gužve.

Vozače koji nisu stali propustiti 'zeca' dostigla je patrola na motorima i udijelila im prometnu kaznu za nepoštivanje pravila prednosti. Lokalnim medijima policija je potvrdila zaustavljanje 24 vozila, no istaknula da cilj nije bio represivne prirode, već edukativne te da bi rado vidjela da su se svi automobili zaustavili.

Policijska akcija nije zabavila baš sve građane Glendalea; vijećnik John Drayman, koji je za policijsku akciju saznao tek nakon što se već odigrala, nazvao ju je 'glupom prometnom egzibicijom' koja je bila 'krajnje opasna'.

'Policija jest stručna po pitanju sigurnosti sudionika u prometu, no zato nema pojma o zdravom razumu ', rekao je Drayman istaknuvši da ta akcija nije počivala na provođenju zakona, već je poslužila kao igrokaz u kojem se policijsko osoblje preobuklo u zeca s ciljem zbunjivanja, šokiranja i kažnjavanja vozača.