NOVA ALIJANSA

Renault, Nissan i Daimler strateški se udružili

07.04.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Francusko-japanski savez proizvođača vozila Renault i Nissan i njemački Daimler objavili su u srijedu da su dogovorili široku stratešku suradnju

Sporazum će uključivati međusobnu zamjenu udjela, te će tako Renault-Nissan dobiti 3,1-postotni udio u Daimleru, a njemački proizvođač vozila 3,1-postotni udio u Renaultu i u njegovom japanskom partneru Nissan, objavile su kompanije u priopćenju.

Sporazum koji se očekuje tjednima uključivat će također suradnju u proizvodnji Daimlerovog modela Smart fortwo nove generacije i Renaultovog modela Twingo, uključujući i njihove električne verzije.

Dogovorena je i šira suradnja u budućim projektima kao što je zajednički razvoj dizelskih i benzinskih motora saveza Renaulta i Nissana koji će se koristiti u novim modelima Smarta i Twinga i biti prilagođen za novu generaciju kompaktnih modela Mercedes-Benza.

Ulagači u Parizu oprezno su reagirali na objavu strateške suradnje tri kompanije, te su Renaultove dionice izgubile na vrijednosti više od jedan posto na početku trgovine na pariškoj burzi.