JIAO, MIAO I XIAO

GM-ovo futurističko rješenje gradskih gužvi

25.03.2010 u 10:49

Bionic
Reading

General Motors će nam na World Expou u Šangaju ovog svibnja predstaviti trio električnih urbanih vozila – EN-V (Electric Networked-Vehicle) razvijenih u suradnji s kineskim proizvođačem automobila SAIC-om

EN-V-i su zamišljeni kao rješenje problema prometnih gužvi u velikim gradovima, s obzirom da zbog kompaktnih dimenzija zauzimaju mnogo manje prostora od bilo kojeg automobila te omogućavaju prijevoz dvoje putnika i prtljage. Dužinom od svega 1,5 metara te masom manjom od 500 kilograma, General Motorsov električni patuljak može prevaliti najmanje 40 kilometara s jednim punjenjem.

Snaga i performanse zasad su nepoznate, a EN-V-ima se u potpunosti upravlja sustavom drive-by-wire. Mališan će biti predstavljen u tri izvedbe - Jiao (ponos), Miao (čarolija) i Xiao (smijeh) - koje su razvili GM-ovi dizajnerski centri u Australiji, Kaliforniji u SAD-u i Europi.

Futuristički mališani opremljeni su GPS-om i komunikacijskim hardverom i softverom V2V, koji im omogućava povezivanje i prepoznavanje, te čitavom hrpom senzora i kamera. Sve to osigurava manje gradskih gužvi i anuliranje prometnih nesreća. Budućnost u gradskoj vožnji po GM-u možda i ne zvuči tako loše.