NEW YORK TIMES TVRDI

Toyota zamjenjuje gas pedale vlasnicima nezadovoljnim popravkom

24.03.2010 u 10:03

Bionic
Reading

Toyota je naložila svojim predstavništvima u SAD-u da zamijene pedala gasa na vozilima čiji su vlasnici nezadovoljni popravcima obavljenim nakon opoziva milijuna vozila zbog nekontroliranih ubrzavanja, objavio je u utorak The New York Times

U servisima Toyotinih predstavništva, mehaničari su do sada umetali metalne pločice među opruge mehanizma pedale gasa, kako bi se smanjilo trenje koje je navodno moglo izazvati zaglavljivanja pedale kod oko četiri milijuna opozvanih vozila.

Japanski je proizvođač automobila prošloga četvrtka uputio bilješku predstavništvima, datiranu s ožujkom 2010., s uputama da se pedale gasa mogu zamijeniti samo na vozilima koja su već popravljena, a njihovi vlasnici to izrijekom zatraže.

'Zamjena pedale gasa može se temeljiti samo na zahtjevu kupca. Trgovci ih ne trebaju nagovarati na zamjenu pedale', citira NY Times upute Toyote.

Prema podacima američke Uprave za sigurnost cestovnog prometa (NHTSA), više od 100 vlasnika Toyotinih vozila požalio se na probleme s iznenadnim ubrzanjima vozila i nakon što su popravljeni u servisu tvrtke.

Toyota je opozvala više od osam milijuna vozila u svijetu, zbog zaglavljivanja pedale gasa ili zapinjanja pedale za podne prostirke, što je narušilo ugled tvrtke ranije poznate po kvalitetnim i pouzdanim vozilima, te dovelo do istrage američke vlade i saslušanja u Kongresu.

U bilješci o zamjeni pedale gasa Toyota navodi da se ta mjera odnosi na modele opozvane u siječnju: Avalon, godina proizvodnje 2005-10., Camry i Tundra 2007-10.; Corolla, Matrix i RAV4 2009-10., Sequoia 2008-10. i Highlander 2010.

Dužnosnici Toyote i NHTSA nisu komentirali izvješće NY Timesa.