Auto zona ELEKTRIČNI AUTOMOBIL

Nissan će proizvoditi Leaf u Velikoj Britaniji

Nissan Motor počet će početkom 2013. u tvornici u Velikoj Britaniji proizvoditi električni automobil Leaf te tako spasiti više od 2.000 radnih mjesta, priopćio je u četvrtak taj japanski proizvođač automobila

Nissanova tvornica u mjestu Sunderland na sjeveroistoku Engleske, koja će također proizvoditi litijsko-ionske baterije za taj automobil, dosad je treća koju je ta kompanija odredila za proizvodnju automobila nulte stope emisija štetnih plinova.

Proizvodnja je već najavljena u Nissanovoj japanskoj tvornici u Oppami te u američkoj saveznoj državi Tennessee.

Ulaganje vrijedno više od 420 milijuna funti (468 milijuna eura) pomoći će zadržati nekih 2.250 radnih mjesta u Nissanu i kompanijama njegovog britanskog opskrbnog lanca, stoji nadalje u priopćenju te kompanije.

Od početka 2013. planirana je početna proizvodnja nekih 50.000 vozila godišnje. Leaf bi se pak na svjetskim tržištima trebao pojaviti još ove godine, nakon početka proizvodnje u Japanu, dok će američka tvornica s proizvodnjom započeti u 2012.

"Ta tri postrojenja opsluživat će puštanje tog modela u prodaju krajem 2010. u Japanu, SAD-u i nekim tržištima Europe, a masovna se globalna prodaja planira od 2012.", ističe Nissan.

Idući mjesec počinje gradnja postrojenja za proizvodnju baterija u Sunderlandu, dodaje nadalje ta kompanija. Tvornica kapaciteta 60.000 komada godišnje od 2012. će proizvoditi baterije za Nissan i njegovog partnera Renault.

Ulaganje će dobiti i 20,7 milijuna funti vrijednu potporu britanske vlade i predloženi financijski paket Europske investicijske banke (EIB) u visini do 220 milijuna eura.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: