Auto zona ELEKTRIČNI DOK-ING XD

Svjetska premijera za hrvatski automobil u Ženevi

  • Autor: M. V.
  • 3.2.2010 10:13:16
  • 3.2.2010 9:00:00

Na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi konačno ćemo dočekati i jednu svjetsku premijeru domaćeg proizvođača. Tvrtka Dok-Ing koja se na svjetskom tržištu već nametnula kao proizvođač robotiziranih uređaja za razminiranje i gašenje požara na jednom od najprestižnijih svjetskih salona planira predstaviti svoj prvi automobil

Dok-Ingov ultrakompaktni gradski mališan neće biti samo prvi hrvatski automobil, već i prvo električno vozilo s ovih prostora. Premda je riječ o prvijencu, malenom XD-u ne manjka inovativnosti.

Dugačak tek 2,8 metara, širok 1,7 metara i visok 1,6 metara, XD će smještati troje putnika i njihovu prtljagu u komfornu unutrašnjost. Sam automobil građen je na neovisnom ovjesu, a pokreću ga dva elektromotora, od kojih svaki razvija po 50 kW.

U Dok-Ingu ne objašnjavaju detaljnije sustav pogona i prijenosa, spominje se tek da će oba motora biti montirana na prednjoj osovini te kontrolirana Dok-Ingovom elektronikom, a sa 300 Nm okretnog momenta gradski mališan bi trebao sprintati do stotke za svega 7,7 sekundi te postizati 130 km/h maksimalne brzine.

dok-ing

Za napajanje će biti zadužena litijsko-željezno-fosfatna baterija kapaciteta 32 kWh koja s jednim punjenjem u trajanju od tri do osam sati XD-u nudi autonomiju od 200 do 250 kilometara.

Automobil će raspolagati i sustavom regenerativnog kočenja, pri čemu se kinetička energija prilikom kočenja pretvara u električnu i skladišti u bateriji za ponovnu uporabu, a u Dok-Ingu spominju i regenerativne elektro-amortizere te integralni pogon na sva četiri kotača.

Atraktivan dizajn XD-a potpisuje Igor Jurić koji je mališana računalno oblikovao u dosad nezamislivo kratkom roku od svega tri mjeseca.

U Dok-Ingu se nadaju da će predstavljanjem koncepta u Ženevi doći do partnera koji bi sufinancirali razvoj i prodaju serijskog modela.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
Anketa
Skrivanje policijskih kamera služi za: